Aseară, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că România va participa la sistemul european pentru vaccin. De astăzi vor începe discuțiile pentru a participa la acest demers științific.
Româniua se va număra printre țările care vor participa la testarea europeană a vaccinului menit să reducă răspândirea noului coronavirus.
Marți seară, Nelu Tătaru a anunțat că România e înscrisă în sistemul european pentru vaccin
Cu toate că și în România, la institutul Cantacuzino, se fac în permanență teste și studii pentru a descoperi vaccinul anti-COVID-19, autoritățile din România consideră că trebui să participe la sistemul european pentru vaccin.
„Vrem să avem prioritate și vrem să avem acces la tot tratamentul care concură la vindecarea infecției COVID”, a spus Nelu Tătaru.
De astăzi, miercuri, încep discuțiile pentru participarea României la studiul european.
„Astăzi (marți-n.r.) ne-am înscris în sistemul european pentru vaccin. Astăzi ne-am înscris, am avut discuțiile, mâine vom avea discuții și cu reprezentantul pe Europa de Est al firmei care face acest vaccin. După cum știți, noi am făcut și o donație în acest sens acum o lună de zile la nivelul comunității europene. Suntem acolo unde este orice demers științific”, a declarat Nelu Tătaru, pentru Digi24.
În primă fază, se va face o listă de solicitanți, printre care se numără și România. Ulterior, vor fi repartizate vaccinurile, în raport cu populația.
„Noi urmărim tot ce însemană stat european, tot ce însemană nivel mondial unde avem o fază mai înaintată a acestui vaccin. Vrem să fim acolo, vrem să avem prioritate și vrem să avem acces la tot tratamentul care concură la vindecarea infecției COVID”, a declarat ministrul Sănătății.
Și Alexandru Rafila susține acest demers
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS consideră că această însciere ne poate rezerva un vaccin, atunci când acesta va fi descoperit.
„Îmi pare bine că s-a pus în funcţiune mecanismul european care permite achiziţionarea unei cantităţi de 400 de milioane de doze de vaccin de la un producător european (…) sunt cinci ţări care au aplicat, că asta era condiţia, pentru ca să se poată face o achiziţie comună, dar fără să ne exprimăm clar interesul de a participa la acest mecanism lucrurile, nu se întâmplă de la sine”
a declarat medicul Rafila.
Rafila a punctat că prin acest sistem se rezervă 400 de milioane de doze, pentru care fiecare țară își plătește propria parte.