Patinajul este unul dintre acele sporturi care prin frumuseţea şi magia lui ne încântă privirea de câte ori avem ocazia să privim astfel de spectacole.
Adeseori rămânem fără cuvinte în fata graţiei cu care patinatorii sau patinatoarele prezintă în concursuri coregrafii impresionante.
Gia Kokotakis este o fetiţă de numai 7 ani, care a reuşit performanţa de a obţine medalia de bronz concurând alături de alte patinatoare mult mai mari decât ea.
Înainte de a ppune piciorul pe gheaţă, antrenoarea îi dă ultimele sfaturi, de care fără îndoială fetiţa va ţine cont de-a lungul reprezentaţiei sale din concurs.
Îmbrăcată într-o rochiţă albă, asemeni unui fulg de zăpadă, Gia patinează cu multă lejeritate, dovedind un talent deosebit încă de la această vârstă. Fără îndoială că a pus de mică patinele în picioare, iar acum poate executa pe gheaţă chiar şi sărituri perfecte sau piruete ameţitoare.
Fetiţa alunecă pe gheaţă în ritmul muzicii, interpretând o coregrafie plină de graţie şi armonie.
Elementele tehnice sunt destul de dificile pentru vârsta ei, însă datorită aptitudinilor sale şi a numeroaselor repetiţii acestea sunt executate cu mult profesionalism de micuţa patinatoare.
Ca să ajungi la un astfel de rezultat trebuie să te pasioneze ceea ce faci şi să depui un efort susţinut.
Privind aceste imagini ne dăm seama că Gia iubeşte patinajul şi deşi se află la început, nu peste mult timp va avea parte de o carieră stralucuitoare
O fetiţă de 7 ani intră pe gheaţă, însă când muzica începe… Te lasă fără cuvinte! VIDEO
Patinajul artistic, perfect pentru copilul tau
Cere detalii de la antrenorii si instructorii de patinaj, de la cluburile de patinaj sau chiar de la Federatia de Patinaj, acestia putand oferi informatii importante despre modul de procurare a echipamentului, marimi, tipuri si magazine specializate.
Dupa fiecare utilizare, patinele trebuie ingrijite astfel ca lama sa fie stearsa cu un prosop si pastrata uscata.
Patinele se lasa sa se aeriseasca pentru ca interiorul sa nu stea prea mult umed, iar la un interval de timp apreciat chiar de copil, in functie de cum se simte pe gheata, lamele patinelor trebuie ascutite de o persoana cu experienta.
Ce trebuie sa stii atunci cand iti duci prichindelul la patinoar:
Patinele sa fie rigide, sa aiba sireturi si sa fie incheiate stramt pe picior, fara spatii libere, astfel incat sa se muleze pe picior;
Interiorul patinelor trebuie sa aiba bureti sau gel adaptabil, astfel incat gleznele si degetelele copilului sa nu se simta strivite atunci cand patinele aluneca de gheata.
Costuri echipament:
Patine – 250-4 000 lei, in functie de nivelul de performanta, implicarea in competitii, producator si calitate;
Pantaloni lejeri, de obicei elastici, din microfibra si lycra – 30-100 lei;
Manusi – 10 lei;
Incaltari sport – 150 lei;
Trening – 200 lei;
Rucsac pentru patine – 100 lei;
Ascutirea patinelor – 10-50 lei.
Trebuie sa iei in considerare ca exista si costuri adiacente concursurilor, legate de transport, costumatii, cazare, care, de obicei, sunt acoperite de clubul la care activeaza micutul tau.
„Pe scurt, cu niste patine de 250 lei, o gentuta de 50 lei, egari de 20 lei si un abonament lunar de 160 lei/luna/8 sedinte, copilul tau poate ajunge sa faca performanta”, spune instructorul de patinaj artistic, Andreea Ionescu.
Costuri cursuri de patinaj:
curs de initiere: 10-25 lei/1-2 h, grupuri mari;
curs de initiere sau avansati 30-45 lei/1-2 h, grupuri restranse;
curs particular: 50-80 lei/sedinta.
Andreea Ionescu declara ca performanta se incepe pana la varsta de 9 ani, necesita aproximativ 5 antrenamente pe saptamana, iar daca evolutia se inregistreaza la nivel de podium in campionatele nationale, devine responsabilitatea Lotului National de Patinaj Artistic, contributia financiara fiind diminuata insa nu exclusa.
Patinajul artistic de performanta contribuie atat la dezvoltarea armonioasa a corpului, cat si a simtului artistic al copilului.
Este unul dintre putinele sporturi prin care micutul tau se poate exprima artistic prin muzica aleasa.
Pentru ca antrenamentele se realizeaza pe un ring, impreuna cu mai multi copii si patinatori, acest sport incurajeaza comunicarea si socializarea.
Pentru ca este un sport care solicita foarte mult sistemul nervos, muscular, articular si osos, este indicat ca prichindelul tau sa fie hranit cu lactate, proteine din carne de pui, curcan sau vita, soia, fasole, multi carbohidrati din cereale integrale si legume si neaparat doua portii de fructe, zilnic.
Dulciurile nu sunt complet interzise, insa este indicat sa fie inlocuite cu fructe dulci. Cum regimul alimentar sta la baza conditiei fizice a copilului, excesele sunt total interzise.