De cele mai multe ori invenţiile sau pur şi simplu improvizaţiile sunt atât de simple şi mai ales atât de eficiente cum nici nu ne-am fi aşteptat. Chiar ne întrebăm de ce oare nu ne-am gândit noi prima dată la acest lucru? Este si cazul improvizaţiei realizată de acest neamţ pentru a tăia lemnele fără niciun efort. Genial!
Dacă dorim să perfecţionăm un lucru sau să găsim cea mai simplă şi eficientă metodă de a ne uşura munca e cazul să ne bazăm pe o idee constructivă. Următorul pas ar fi punerea în practică a acestei idei, iar omul nostru ne explică în amănunt modalitatea de funcţionare a acestei maşinării de tăiat lemne.
Nu e aşa de complicat, iar suportul pe care este pusă drujba împreună cu accesoriile care o susţin fixată şi cele care ajută la poziţionarea lemnului pe lanţul drujbei au necesitat câteva zile de muncă.
Însă totul e bine când se termină cu bine! Utilitatea pentru care a fost făcută această îşi atinge scopul. Pentru ca lemnele tăiate să fie uşor de cărat dintr-un loc în altul, bărbatul din imagini s-a gândit că poziţia ideală a acestei improvizaţii nu poate să fie altundeva decât deasupra unei roabe. Simplu şi ingenios!
O drujba este un echipament des folosit in fiecare gospodarie, in functie de activitatile pe care trebuie sa le desfasori. Utilizarea unei drujbe nu este dificila, insa sunt anumiti pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru a porni echipamentul in siguranta, dar si pentru a desfasura lucrul in mod eficient.
Verificari inainte de a porni drujba
Inainte de a porni drujba este important sa actionezi frana de lant. Pentru aceasta, impinge aparatoarea frontala (manerul franei de lant). Pentru pornirea in siguranta trebuie sa scoti intotdeauna aparatoarea de sina. De asemenea, in cazul in care ai o drujba cu o supapa de decompresie, este necesar sa o apesi pentru ca pornirea motorului sa fie mai usoara. Daca dispui de o drujba cu pompa de combustibil trebuie sa o apesi pentru a reduce numarul de curse de demarare, dar si de a porni mai usor.
Dupa ce ai realizat verificarile de mai sus, in functie de tipul de drujba pe care il ai este necesar sa urmezi acesti pasi. Se aduce arborele de comanda pe soc prin actionarea blocajului manetei de acceleratie si prin apasarea totala a arborelui de comanda.
Aseaza drujba pe o suprafata plana pentru ca garnitura de taiere sa nu intre in contact cu solul si sa se toceasca. Aseaza mana stanga pe manerul tubular, iar mana dreapta pe manerul demarator si introdu varful piciorului drept in manerul posterior pentru a stabiliza drujba.
Trage de mai multe ori de manerul demarator pana cand motorul porneste scurt. Motorul se porneste scurt si se opreste din nou. Deschide socul miscand arborele de comanda cu o treapta in sus si trage de manerul demarator pana cand motorul porneste din nou.
Dupa ce a pornit motorul se ruleaza maneta de acceleratie cu degetul aratator, iar arborele de comanda sare in pozitia de mers in gol. Ridica incet drujba de la sol fara a atinge maneta de acceleratie, elibereaza frana de lant, fara a da drumul la manerul tubular din mana stanga. In momentul in care se aud un „clac” lantul este liber si poate rula pe sina.
Inainte de a te apuca de lucru, verifica ungerea lantului prin ridicarea drujbei la lumina si accelerarea acesteia. In cazul in care se vede ulei de lubrifiere la lumina, atunci ungerea este totala si poti incepe treaba.