Anamaria Vasile

O TURMĂ DE PORCI MISTREŢI SE PLIMBĂ PE STRĂZILE DIN RÂMNICU VÂLCEA

O fotografie incredibilă din Vâlcea a devenit virală pe reţelele de socializare. Şapte porci mistreţi se plimbă pe o stradă din Râmnicu Vâlcea, chiar lângă centrul municipiului.

Turma de porci a fost zărită în apropierea celui mai mare parc din oraş – Zăvoi. Potrivit celui care a postat imaginea, cei şapte porci mistreţi – trei animale adulte şi patru pui – păreau să fi coborât din pădurile de pe Dealul Capela, aflat în apropiere şi se îndreptau spre râul Olăneşti.

Animalele sălbatice au traversat Strada Ştirbei Vodă şi Parcul Zăvoi, înainte de a fi fotografiate pe strada Splaiul Independenţei, luni seara, 30 septembrie, în jurul orei 21.30.

Mistreții din țară vor fi vânați masiv pentru combaterea pestei porcine africane
Autoritățile au luat, recent, măsuri pentru combaterea pestei porcine africane, care presupun și vânătoarea masivă de mistreți. ”În zonele de frontieră ale României se va proceda la vânătoarea tuturor mistreților și prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători, personal silvic, cu sprijinul personalului Ministerului Afacerilor Interne, până la fâșia de protecție a frontierei de stat, conform prevederilor legale în vigoare. Toate exemplarele de mistreț recoltate vor fi supuse testelor de laborator pentru pesta porcină africană”, se arată în referatul de aprobare a ordinului dat de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, privind măsuri pentru combaterea pestei porcine africane.

Pesta porcină, în 326 de localități din 26 de județe
Actul normativ prevede obligația gestionarilor fondurilor cinegetice de a recolta integral mistreții în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate. Pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, ministrul Apelor și Pădurilor a decis să crească la 1.000 numărul de mistreți care pot fi împușcați pe întreg teritoriul țării, indiferent dacă este semnalat sau nu virusul.

Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în România pesta porcină africană (PPA) evoluează în 346 de localități din 26 de județe, cu un număr de 1.223 de focare (dintre care 13 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A)