Anamaria Vasile

Piftie. Cum se face o piftie delicioasă pentru Sărbători

Când vin sărbătorile de iarnă doamnele încep să pregătească tot felul de bunătăți. Printre acestea se află și piftia noastră tradițională. Piftia nu este un preparat greu de gătit, dar cere foarte multă răbdare.

INGREDIENTE

ureche de porc

picioare de porc

căpățână de porc

morcovi

foi de dafin

sare

usturoi

MOD DE PREPARARE

Nicio masă de Crăciun nu pare a fi completă fără acest preparat, denumit și „răcitură”. Piftia se face doar din ingrediente naturale și nu se folosește deloc gelatină sau alte produse pline de conservanți.

Aceasta este cea mai simplă rețetă de piftie de porc!

Urechile, picioarele și căpățâna de porc se curăță bine, prin răzuire. După aceea se spală bine cu apă fierbinte.

Se pun toate într-o oală mare și se toarnă apă, morcovii tăiați rondele și foile de dafin.

Se lasă să fiarbă până ce zeama devine lipicioasă.

Se adaugă usturoiul pisat, precum și sare după gust, după care se vântură. Se strecoară și se pune în vase, la răcit.

După ce s-a răcit bine, o puteți pune la frigider, unde se va închega.

Incearca si ASPIC CU MORCOV ŞI ŢELINĂ

INGREDIENTE

1 rasol de porc

1 picior de porc

500 g pulpă de porc

500 g muşchi de porc

1 ţelină mijlocie

1 păstârnac

1 rădăcină de pătrunjel

3 morcovi

1 ceapă

10-15 boabe de piper

sare

1-2 foi dafin

4-5 căţei de usturoi

zeamă de lămâie

1 legatura pătrunjel verde

câteva frunze de ţelină

MOD DE PREPARARE

1. Rasolul şi piciorul de porc se pârlesc, apoi se curăţă şi se spală foarte bine cu apă călduţă. Se pun la foc într-o oală cu apă şi un praf de sare, apoi se adaugă şi cele două bucăţi de carne (pulpa şi muşchiul) lăsate întregi, pentru a nu se desface la fiert.

După primele clocote se schimbă apa şi se adaugă ceapa tăiată în sferturi, 2 morcovi, rădăcinile de pătrunjel şi păstârnac tăiate bucăţi. Se mai pun boabele de piper şi foile de dafin şi se lasă să fiarbă aproximativ 3 ore, la foc mic.

2. Se separă două polonice de supă în care se fierb separat (doar 5 minute) morcovul şi ţelina tăiate julien, iar restul de supă se strecoară şi se lasă să se răcească lent, pentru a se limpezi. Carnea se taie în bucăţi potrivit de mari.

3. Când supa este limpede se toarnă într-un alt vas, având grijă să se reţină toate depunerile de pe fundul vasului, apoi se potriveşte la gust cu sare şi zeamă de lămâie. Se strecoară de câteva ori trecând supa printr-o strecurătoare cu usturoi pisat.

4. Se aşază în straturi ţelina fiartă, bucăţile de carne, câteva frunze de pătrunjel verde şi morcovul tăiat julien, apoi se toarnă uşor supa strecurată. Se pune la rece, până a doua zi. Se răstoarnă pe un platou şi se ornează cu ţelină verde.