BENEFICIILE ADUSE DE ARITMETICĂ MENTALĂ JAPONEZĂ
Efectuarea calculelor aritmetice mai rapid decât un calculator obișnuit;
– Dezvoltarea emisferei cerebrale drepte, responsabilă cu imaginația, intuiția, procesarea emotiilor;
– Dezvoltarea creativității si a imaginatiei;
– Viteza mult mai mare de analiză și procesare;
– Dezvoltarea dexterității, dar mai ales a neuronilor in oglinda care sunt responsabili de capacitatea de a invata prin imitare;
– Învățare fără stres;
– Creșterea încrederii în forțele proprii si marirea stimei de sine;
– Dezvoltarea atentiei distributive (capacității de a face mai multe lucruri simultan – Multi-tasking);
– Forta de concentrare mai mare.
Interviu cu psihologul Marius Teodor Zamfir, creatorul acestor programe:
În toată cariera mea profesională a trebuit să învăţ permanent. Nimeni, niciodată, nu m-a învăţat cum să pot memora şi învăţa mai bine cum să pot asimila informaţia mai rapid.
Cu toate acestea, ideea acestor cursuri mi-a venit urmărind recuperarea copiilor cu autism virtual, care au prezentat îmbunătăţiri spectaculoase pe toate ariile de dezvoltare.
În anumite cazuri în care părinţii şi-au permis şi au dorit continuarea programelor terapeutice, chiar dacă copiii recuperaseră întârzierile avute, am observat creşteri ale nivelului de funcţionalitate (memorie, atenţie, gândire etc) cu mult peste media copiilor cu dezvoltare normală. La mare parte din aceşti copiii testele de evaluare a coeficientului de inteligenţa sau funcţionalitate erau cu mult depăşite, deoarece aceşti copii deveniseră „mici genii”, cu toată că în urmă cu puţin timp fuseseră diagnosticaţi cu o Tulburare de Spectrul Autist.
Atunci am început documentarea a tot ce înseamnă genetică, neurologia şi psihologia dezvoltării umane, dar şi programe pilot pentru urmărirea practică a teoriilor avansate, privind îmbunătăţirea nivelului de funcţionalitate la copii.
Un element important de studiu a fost să mă documentez despre majoritatea cazurilor de „Sindrom al Savantului” existente în lume. Printre cele mai cunoscute cazuri enumeran pe cel al americanului Kim Peek, care a reuşit să memoreze peste 9.000 de volume de cărţi şi care ajunsese la capacitate de a citi o pagină în 8-10 secunde şi la un procent de asimilare de 98%. Kim Peek este sursa de inspiraţie pentru celebrul film “Rain Man”, avându-i în prim plan pe celebrii actori Tom Cruise şi Dustin Hoffman, film care a obţinut mai multe premii Oscar.
Un alt caz celebru este cel al englezului Daniel Tammet care suferă de sinestezie lingvistică, numerică și vizuală, ceea ce înseamnă că, în mintea lui, există o strânsă legătură între modul în care el percepe cuvintele, numerele și culorile; el percepe și înțelege lumea într-un mod diferit față de restul oamenilor. Printre performanţele lui Tammet menţionăm învăţarea limbii Islandeze în doar 7 zile (islandeza este una dintre cele mai dificile limbi din lume), memorarea a 22.514 zecimale ale numărului Pi în doar trei luni, precum şi efectuarea aproape instant a calcule matematice foarte complexe.
Cu o experienţă vastă în recuperarea copiilor cu autism, trainerul Marius Teodor Zamfir, este psiholog expert psihologie clinică şi psihologie judiciară, Membru în Colegiul Psihologilor din România, membru în Tabloul Experţilor Psihologi din România, Membru fondator Asociaţia pentru Sănătate Mintală a Copilului, Coordonator Centrul pentru copii cu autism – Fundaţia CID-Romania.
Este cel care a denumit pentru prima oara termenul de Autism Virtual, fiind prima persoană din lume care a descoperit o legătură de cauzalitate între anumite cazuri de autism şi consumul excesiv (peste 4-5 ore/zi) de mediu virtual la copiii mai mici de trei ani.
În prezent, împreună cu o echipă mixtă formată din specialişti din SUA şi Franţa desfăşoară ample campanii naţionale, dar şi internaţionale de promovare a acestui fenomen, şi de reducere astfel a incidenţei „Autismului virtual” la copii.
Mai multe informatii despre programele oferite se pot obtine de la:
– Email: [email protected]
In a sasea editie a sezonului 9 „Next Star”, Mihai Dobre arata ca poate aduna mai multe cifre in timp ce spune o poezie.