Anamaria Vasile

Reacţia dură a unui medic de Urgenţe la adresa dispecerilor 112: „Ne trimit frecvent aiurea, la adrese greşite”

Dr. Florin Ştefan, directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Brăila, atrage atenţia că dispecerii de la 112 fac frecvent gafe grave, care pun în pericol vieţile pacienţilor. Medicul spune că s-a ajuns la deprofesionalizarea sistemului din cauza angajărilor numeroase făcute pe bază de pile.

Cumplitul caz de la Caracal i-a determinat pe unii medici brăileni să reacţioneze cu revoltă faţă de tot mai desele deficienţe din sistemul de sănătate şi de situaţii de urgenţă. Unul dintre cei care au decis să nu mai asiste pasiv la prăbuşirea sistemului este medicul Florin Ştefan, directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Brăila.

Acesta a declarat, pentru cotidianul Obiectiv Vocea Brăilei, că situaţia a scăpat complet de sub control, devenind periculoasă pentru funcţionarea sistemului medical de urgenţă. „În jur de 6-8 minute durează până ajunge apelul la noi, la Ambulanţă, după ce a fost preluat de dispecerat. E foarte mult! De ce să dureze atât?! Păi, am luat telefoanele la foarte mulţi oameni să văd când a sunat omul la 112 şi vă arăt când ne-a venit nouă apelul.  Se întâmplă asta, pentru că pun întrebări aiurea, să nu mai spun că ne trimit frecvent aiurea, la adrese greşite”, a spus dr. Florin Ştefan.

Acesta a dat şi un exemplu recent, de săptămâna trecută, care a fost cât pe ce să se soldeze cu o tragedie. „Mă trimite la Tufeşti la o gravidă inconştientă (…) Când am intrat în Tufeşti, ne sună fata de la 112 care a preluat apelul şi ne spune că, de fapt, nu este în Tufeşti, este în Viziru. Şi să nu mai zic că ne dau adrese din alt judeţ”, a spus medicul pentru Obiectiv Vocea Brăilei.

Dr Florin Ştefan a mai apreciat şi că întregul Departament pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) funcţionează prost, deoarce „multe angajări în sistem ţin cont de gradele de rudenie şi nu de capacitatea profesională a candidatului”. Medicul brăilean (care este oltean prin naştere; s-a născut la Filiaşi şi a făcut liceul şi facultatea la Craiova) este cunoscut ca fiind un personaj foarte incomod pentru cei care nu-şi fac datoria. În urmă cu doi ani el a stârnit un adevărat scandal după ce a prezentat dovezi că inspecţiile tehnice periodice (ITP) pentru ambulanţele SAJ Brăila se făceau doar pe hârtie şi că problemele tehnice nu erau de fapt rezolvate, deşi se plătea pentru reparaţii. În ciuda dovezilor prezentate, însă, nimeni nu a fost sacţionat în vreun fel pentru cele întâmplate.