Anamaria Vasile

România cea mai…! Cu ce s-au remarcat românii în Cartea Recordurilor Mondiale și cine se bucură de această onoare?

Deşi Cartea Recordurilor are o istorie de aproape 60 de ani, prezența României în paginile ei este mult mai recentă. România a intrat prima dată în Cartea Recordurilor în 1986, atunci când Helmuth Duckadam – a apărat consecutiv patru penalty-uri în finală Cupei Campionilor Europeni.

De atunci si pâna astăzi Romania a adunat zeci de recorduri. Noi vom aminti mai jos doar câteva, cele mai semnificative.

Helmuth Duckadam, fostul portar al Stelei a intrat in Cartea Recordurilor datorita penaltiurilor pe care le-a aparat in finala cu Barcelona fiind supranumit „Eroul de la Sevilla”. Duckadam, a aparat toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso si Marcos in finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona avand o contribuție enorma la castigarea trofeului de catre Steaua Bucuresti.

Crucea Caraiman situata pe Vârful Caraiman a fost construita intre anii 1926 – 1928 si a fost desemnata ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasata pe un varf montan.

Monumentul situat la altitudinea de 2.291 metri, are o inaltime de 39,5 metri, este construit din profile de otel, si este montat pe un soclu din beton armat placat cu piatra, inalt de 8 metri. In interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial generatorul de energie electrica ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Crucea comemorativa a eroilor romani din Primul Razboi Mondial este situata in șaua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului catre Valea Seaca, la altitudinea de 2.291 de metri, fiind unica in Europa atat prin altitudinea amplasarii, cat si prin dimensiuni, conform site-ului dedicat acestui monument.

La numai 14 ani, cu sapte note de 10 la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, Nadia Comaneci a stabilit un record mondial, la 18 iulie, pentru cele mai multe note de 10 obținute vreodată la Olimpice. Din 1976, niciun gimnast nu a mai obținut nota 10 la vreo editie a jocurilor.

Totodata, ziua de 18 iulie a fost declarata de Academia Recordurilor Mondiale drept Ziua Recordurilor Mondiale, in care sa-ti amintești cea mai frumoasa evoluție din istoria Jocurilor Olimpice.

Editia revistei americane de renume „Times magazine, publicata imediat dupa performanta Nadiei, a ales sa puna pe prima pagina fotografia tinerei de 14 ani, iar intr-un colt, pe aceeasi coperta, a aparut o poza mica care ilustra prima fotografie de pe planeta Marte.

Totodata, Nadia Comaneci este singura persoana care a ajuns simultan pe coperta revistei „Times Magazine, Sports Illustrated si „Newsweek, ca sa nu mai mentionam si pe copertile altor milioane de publicatii de presa din lumea intreaga.

Palatul Parlamentului deţine trei recorduri: cea mai mare, cea mai scumpă şi cea mai grea clădire administrativă din lume. Palatul proiectat de arhitectul Anca Petrescu, cu o suprafaţă de 330.000 de metri pătraţi, este cea mai mare clădire administrativă, pentru uz civil din lume.

Este construit din 700 tone metrice de oţel şi bronz, un milion metri cubi de marmură, 3,5 tone metrice de sticlă, şi 900.000 metri cubi de lemn. Palatul a fost construit în întregime din materiale româneşti scumpe şi de bună calitate. Este şi cea mai scumpă clădire administrativă din lume, estimată în 2006 la aproximativ 4 miliarde de dolari.

Palatul Parlamentului

Romania detine recordul privind cea mai mare pâine rustica de cartofi. In compoziția acestei pâini au intrat: 57 de kilograme de faina, 34 litri de apa, 5 kilograme de cartofi, un kilogram de drojdie si sare. Aceasta pâine a fost coapta in stil tradițional si a stat in cuptor sase ore la o temperatura de aproximativ 300 grade Celsius.

Dupa ce a fost omologat recordul, painea a fost impartita celor prezenti la eveniment, hranind peste 800 de persoane.

Cea mai mare icoană pictată pe sticlă: record deţinut din 2004 de către Aurelia Bobocel care a pictat o icoană pe sticlă încălzită reprezentând „Cina cea de taină”. Pictura are 2 metri lungime şi 1,08 metri înălţime, iar sticla are 5 centimetri grosime.

Aurelia Bobocel

Cei mai buni bucatari din Muntii Apuseni au realizat un balmos urias, de 500 de kilograme, stabilind un nou record mondial, care a fost premiat de Cartea Recordurilor la data de 18 octombrie 2007 cu 125.000 de dolari.

Balmos este o mancare traditionala a ciobanilor din Carpati, avand ca ingrediente faina de grau, faina de porumb si smantana, care sunt fierte impreuna timp de trei ore. Pentru pregatirea balmosului motesc s-au folosit 443 de kilograme de smantana, 4,43 kilograme de sare, 35 de kilograme de faina alba, 55,3 kilograme de malai.

Cele peste 2.000 de portii de balmos rezultate au fost impartite gratuit tuturor celor prezenti.

Cea mai mai bătrâna mama din lume . La 16 ianuarie 2005, ea a adus -o pe lume pe Eliza Maria Bogdana Iliescu şi a intrat în „Cartea Recordurilor“ cu titlul de cea mai bătrână mamă. Adriana Iliescu (n. 31 mai 1938, Craiova) este un fost profesor universitar de literatură română și autoare de povești pentru copii.

Adriana Iliescu si fiica sa Eliza

Cea mai mare pictură din lume: record apărut în ediţia din 2008 a Cărţii Recordurilor şi realizat de către tinerii pictori de la liceul Nicolae Tonitza din Bucureşti. Pânza are 3,6 kilometri şi a fost pictată de 800 de elevi. Tema aleasă de elevi a fost o grădină cu flori.

Cele mai multe portrete robot prin telefon : record obţinut în 2004 de Gogu Neagoe pentru că a realizat 128 de caricaturi,portrete prin telefon , numai pe baza unei scurte convorbiri telefonice cu subiectul pe viu .de ziua României.

Pe 1 decembrie 2007 a intrat din nou în Cartea Recordurilor după ce a creat o peliculă de film cinematografic de 2000 de metri pe care sunt desenate peste 1.300.000 de caricaturi cu personalităţi din România sau din străinătate.

Gogu Neagoe este membru al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România din 2006, iar din anul 2008 este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice UNESCO din Germania. A participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de pictură şi caricatură, iar lucrările sale se află în colecţii particulare din România şi din străinătate.

Cel mai lung cârnat afumat din lume: a fost realizat în decembrie 2008 si a măsurat 392 de metri. Carnatul a fost de tip cabanos şi a fost împărţit bucureştenilor care au asistat la omologarea recordului.

Cea mai tânără interpretă de succes: Cleopatra Stratan a obţinut acest titlu în 2008 datorită realizărilor sale unice: cea mai tânără interpretă care a înregistrat un album; cea mai tânără interpretă într-un concert live (avea 3 ani când a susţinut un concert de 2 ore);

cea mai bine plătită tânără artistă; cel mai tânăr interpret care a primit trei premii MTV; cea mai tânără interpretă care a înregistrat un hit naţional (piesă situată pe locul 1 în topurile naţionale).