Anamaria Vasile

România urmează să fie lovită de un fenomen meteo extrem. Pregătiți-vă peste 2 zile

Este a treia zi de ger şi viscol în România, iar meteorologii nu vin cu veşti bune. Temperaturile resimţite sunt de ger siberian şi vor ajunge azi chiar şi la minus 44 de grade Celsius.

Meteorologii au prelungit avertizarea de ger însoţit de ninsori şi viscol până vineri seară, la ora 20.00. Treisprezece judeţe sunt sub cod galben de ger, restul fiind sub cod portocaliu.

Cum era de așteptat, prognoza meteo, pentru începutul acestei primăvăveri, nu vine cu temperaturi calde. Valul de frig va persista în zilele următoare, pe 1 şi 2 martie urmând să se înregistreze valori de minus 22 de grade.

Vremea, joi, 1 martie 2018

Ger dimineaţa şi noaptea în toate zonele ţării, iar pe parcursul zilei în Moldova, în estul Transilvaniei şi izolat în regiunile sudice. Ninsori slabe, ziua în zona montană, iar noaptea în regiunile sud-vestice. Vânt la munte şi în est. Maxime între -15 şi -2 grade, iar minime în general între -22 şi -6 grade, cu cele mai scãzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei şi în nordul Moldovei.

Vremea în Bucureşti:

Marţi: ger, ninsoare, vant, max -7gr, min -15 gr la periferie
Miercuri: ger, min de -18 gr, max de -8, ninsori, vant
Joi: ger, max -9, min -17

4 județe, sub Cod portocaliu de zăpadă şi viscol

Directorul ANM a adăugat că până luni seară, la ora 23.00, patru judeţe – Mehedinţi, Olt, Dolj şi Teleorman – vor rămâne sub avertizare de Cod portocaliu de zăpadă şi viscol.

Imagini dramatice în judeţul Teleorman, acolo unde mai multe localităţi sunt izolate în urma căderilor masive de zăpadă din ultimele două zile.

Situaţia gravă ne-a fost semnalată de o cititoare, care a trimis pe pagina de Facebook a Observator.TV imagini din comuna Ciolăneşti.

Au venit acum cei de la Primărie cu o lamă, dar sunt slabe şanse să deszăpezească. Ciolăneşti, Baldovineşti şi Siliştea Gumeşti sunt îngropate în zăpadă.

Nimic nu circulă spre Roşorii de Vede, cel mai apropiat oraş. Sunt oameni care lucrează, nu putem să ajungem nicăieri, nu putem pleca, nu putem face nimic.

Oamenii nu mai au pâine, medicamente. Suntem uitaţi de lume aici, sunt bătrâni fără ajutor şi bolnavi”, a precizat pentru Observator Andreea Pană.

Reamintim că judeţul Teleorman este, până în această seară, la ora 23.00, sub cod galben de ninsori însemnate cantitativ, strat de zăpadă consistent, intensificări ale vântului, viscol.

Potrivit meteorologilor, aria ninsorilor va fi în extindere, începând din sud-vest și va cuprinde jumătatea de sud a țării.

În Muntenia, Dobrogea, precum și în jumătatea sudică a Olteniei și a Moldovei ninsorile vor fi local însemnate cantitativ și se va depune strat consistent de zăpadă.

Vântul se va intensifica treptat pe parcursul nopții de marți spre miercuri (27/28 februarie) și va avea viteze de 45…55 km/h, iar miercuri (28 februarie) în sud-est rafalele vor depăși temporar 60 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând și troienind zăpada și diminuând vizibilitatea.