Anamaria Vasile

S-a schimbat iar VÂRSTA DE PENSIONARE! Introdu data naşterii şi află acum când poţi ieşi la PENSIE la termen sau anticipat

Da, trăim în era vitezei! Ne trezim şi ne punem la somn cu telefonul în mână, pentru că mereu avem ceva de făcut. Fie că suntem acasă sau la birou. Ei bine, nu te neglija şi acordă-ţi câteva minute la câteva luni ca să-ţi analizezi cu atenţie zona dintre degetele de la picioare! Dacă nu vei face asta, te poate costa viaţa, pentru că e semnul unei boli grave. Specialiştii avertizează ca fiecare persoană să controleze periodic această zonă a corpului, pentru că apariţia unui melanon e semn că suferi de cancer. La fel e şi în cazul unor aluniţe, care pot fi canceroase. Revenind la situaţia noastră, acest tip de cancer nu e periculos dacă e descoperit şi tratat înainte să ajungă într-o fază avansată, potrivit www.secretele.com.

În orice caz, din cauza poziționării sale, adică între degete, este posibil să nu îl observi la timp. Astfel, melanomul se poate dezvolta, punându-ți viața în primejdie. Acum că ai aflat ce pericole medicale se pot ascunde între degetele de la picioare, verifică dacă îţi apar noduli, inflamaţii sau aluniţe în mod regulat. Şi, dacă observi că ceva nu e în regulă, mergi imediat la doctor.

Primăvara a început timid iar ploile ne-au cam dat ceva bătăi de cap, însă soarele începe să-şi facă simţită prezenţa din belşug. Prin urmare, nu ar fi rău să trecem în revistă câteva metode prin care ne putem proteja de razele ultraviolete, care este pericolul expunerii prelungite la soare şi cum putem depista melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), mare parte din teritoriul României se află la un nivel de radiaţii UV cuprins între 8 şi 10, indice considerat foarte mare (scara indicelui este de la 0 la 11+), aşadar trebuie să fim foarte atenţi cât şi cum ne expunem la razele soarelui. Expunerea la soare poate duce la apariţia unui melanom, cel mai grav cancer cutanat, dar şi la alte afecţiuni cutanate de care trebuie să vă feriţi, cum ar fi:

Arsuri solare – de la simpla înroşire până la arsuri de gradul II (cu băşici).

Melasma (cloasma) – In timpul sarcinii, modificarea echilibrului hormonal creşte sensibilitatea cutanată, iar expunerea la soare, chiar şi ocazională, poate induce apariţia unor pete pigmentare pe faţă, cunoscute sub numele de masca de sarcina. Fotodermatoze: Lucită Estivală Benignă (LEB) – erupţie cutanată declanşată de UVA la primele expuneri şi caracterizată prin înroşirea pielii şi prurit (mâncărimi) şi Lucită polimorfă – mai puţin frecventă ca LEB, declanşată de UVA, dar care continuă şi după primele expuneri solare. Afectează atât zonele expuse, cât şi pe cele neexpuse.

Fotosensibilizari – Parfumurile, anumite plante şi anumite medicamente pot induce reacţii cutanate declanşate în 75% dintre cazuri de expunerea la UVA. Expunerea repetată şi neprotejată la soare accelerează si accentuează semnele îmbătrânirii pielii: riduri profunde, pierderea densităţii şi elasticităţii, pete pigmentare.

Expunerea neprotejată la razele UV poate declanşa şi alterări la nivelul celulelor, modificându-le ADN-ul. Dacă aceste degradări invizibile sunt repetate, ele pot duce pe termen lung la apariţia de cancere cutanate: carcinoame bazocelulare şi spinocelulare (aceste tumori nu pun decât foarte rar viaţa în pericol, dar trebuie depistate din timp) şi melanomul (cea mai gravă formă de cancer cutanat, care prezintă un risc ridicat de metastazare). Depistarea precoce a melanomului este esenţială pentru supravieţuire.