Anamaria Vasile

Salata „Poiana cu ciupercute” – buna de a fi pusa pe orice masa de sarbatoare

Salata pe care ți-o vom prezenta astăzi este și foarte gustoasă pe lângă aspectul organizat și apetisant pe care îl are.

O poate face oricine pentru că chiar dacă pare, această salată nu este deloc complicată. Vei avea nevoie doar de atenție și de răbdare, dar salata va fi pe placul tuturor, chiar și al celor mai pretențioși degustători.

O poți testa într-o zi obișnuită și vei vedea că vei fi rugată să o mai faci și cu alte ocazii, mai importante, se va mânca imediat.

Ingredientele din care aceasta se face sunt foarte comune și la îndemâna tuturor. Vei avea nevoie așadar de: un borcan de 750 de grame cu ciuperci întregi, un piept de pui, 2 cartofi, 2 morcovi, 5-6 castraveți murați, 5-6 linguri de maioneză, 50 de grame de cașcaval ras, 3-4 fire de ceapă verde și de o legătură cu pătrunjel verde.

Începe prin a tăiat cât mai mărunt ceapa verde și pătrunjelul. După aceea fierbe cartofii și morcovii până când acestea devin foarte moi. Lasă legumele să se răcească și după aceea trece-le printr-o răzătoare cu găuri mai mari.

După aceea fierbe puiul în apă cu puțină sare, când va fi gata, lasă-l să se răcească și pe urmă taie toată carnea sub formă de cubulețe. Castraveții marinați trebuie să fie tăiați fășii lungi.

Ca să poți să obții un aspect foarte aranjat pentru această salată vei avea nevoie de un inel detașabil. Pune pe acesta o bucată de folie alimentară ca să nu îl murdărești. Vei începe aranjarea salatei de sus în jos.

În tava pe care o vei pregăti în prealabil pune un strat din ciupercile din borcan, cu capul în jos. Dar înainte de a le scoate din recipient, scurge ciupercile de marinada în care sunt.

Continuă mai departe cu ceapa verde și cu pătrunjelul. Peste stratul de verdeață pune altul format din cartofi.

Unge cartofii cu puțină maioneză. Pune mai departe puțin din castraveții murați și continuă cu morcovii. La final distribuie carnea uniform și acoperă-o și pe ea cu suficientă maioneză.

Peste maioneza care a acoperit carnea pune un strat generos de cașcaval dat printr-o răzătoare mai mare.

Ține salata în această formă la frigider pentru cel puțin câteva ore sau și mai bine, chiar peste noapte.

Înainte de a pune salata în fața invitaților va fi nevoie să faci următorul pas: ia o farfurie pe care vei servi salata și întoarce compoziția construită direct pe vasul respectiv. Scutură bine de tot forma până când se va desprinde și ultimul strat de pe fundul tăvii.