Anamaria Vasile

Se schimbă modalitatea de calcul a salariilor. Câți bani vor primi de acum încolo angajații

38 de deputați din mai multe partide politice au scris un nou proiect de lege care prevede stabilirea unei ierarhii în funcție de studiile absolvite de fiecare angajat în parte. Proiectul “pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia națională” a fost depus săptămâna trecută la Senat.

Parlamentarii au scris un nou proiect de lege. Studiile angajaților sunt ierarhizate
Un nou proiect de legat a fost depus la Senat săptămâna trecută. Actul normativ prevede stabilirea unei ierarhii a salariilor în funcție de studiile absolvite de fiecare angajat. Proiectul a fost semnat de 38 de deputați din mai multe partide politice printre care se numără: PSD, PNL, USR, ALDE și UDMR. Ministrul Muncii Marius Budăi a semnat și el acest act normativ.

Inițiativa legislativă ”garantează dreptul tuturor salariaților la plata unui salariu de bază minim”, pe 11 categorii de pregătire și studii. Totodată, cuantumul salariului de bază minim ”se stabilește prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”.

Noul proiect de lege reglementează 11 categorii de pregătire după cum arată tabelul de mai jos. Prin urmare, angajații sunt clasificați în funcție de studii și nivelul de calificare. Muncitorii necalificați sunt încadrați la salariul de bază, minim pe economie, iar ultima categorie din tabel este rezervată celor care au studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul desfășurat. Veniturile aceastei categorii de angajați trebuie asigurate prin multiplicarea salariului minim cu coeficientul de 2,8.

Noul proiect de lege urmează să fie votat la Senat
Actul normativ scris de cei 38 de parlamentari prevede că „în vederea asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar și mediul economic concurențial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienții minimali de ierarhizare salarială”.

În plus, parlamentarii au ținut să precizeze că la elaborarea acestui nou proiect de lege „s-a avut în vedere rolul statului, de garantare a unor forme de protecție minimă a venitului/salariului și motivare a muncii”. Proiectul urmează să fie dezbătut la Senat în procedură de urgență. Camera Deputaților este cea care va lua decizia finală.