Anamaria Vasile

Sfaturi pentru a trece peste suferinta creata de oamenii care te dezamagesc

Este inevitabil sa suferi din pricina altora asa ca invata sa ai grija de tine cand oamenii te dezamagesc. Recunoaste, constientizeaza ca nevoile tale nu au fost implinite. Invata sa iti dai seama ce ai nevoie si ce nu primesti de la ceilalti. Invata sa iti reglezi emotiile si cum sa treci mai departe peste suferinta. Si, nu in ultimul rand, invata sa comunici direct ce iti doresti de la ceilalti si sa impui limite oamenilor, pentru ca nu mai ajunge sa fii dezamagita.

Oamenii te vor dezamagi. Este inevitabil. Un prieten care anuleaza planurile in ultimul moment sau un vecin care se poarta urat. O ruda sau un parinte care nu este alaturi de tine in timpul unui eveniment important sau un coleg de munca, ce da vina pe tine pentru un proiect pierdut.

Ori poate un partener care te inseala sau te raneste. Intrucat nu poti impiedica evenimentele sa se intample, intrucat nu poti controla actiunile oamenilor, invata sa controlezi ceea ce poti: pe tine si reactia ta cand se intampla sa suferi. Invata sa ai grija de tine cand oamenii te dezamagesc. Invata sa nu lasi momentele dificile sa te faca sa pierzi sensul unei vieti de succes, a unei vieti fericite.

Psihologii de la Psychology Today au scris despre cum treci mai departe peste suferinta, despre cum sa iti reglezi emotiile, atunci cand esti dezamagita sau suferi din pricina altora. Aceste strategii te vor ajuta sa iti revii dupa durerea si furia pricinuite de dezamagirea celor dragi.

Invata sa ai grija de tine cand oamenii te dezamagesc si sa traiesti viata increzatoare, cu stima si iubire de sine. Si nu in ultimul rand, invata sa te intorci mereu la tine, la ce poti face tu sa iti fie bine in viata ta. Invata sa iti dai seama ce ai nevoie, pentru a nu tolera orice primesti. Invata sa comunici clar oamenilor dragi ce astepti de la ei, pentru a evita conflictele sau descarcarile agresive. Si invata sa impui limite oamenilor, chiar si celor din familie, atunci cand acestia te fac sa suferi.

Invata sa te echilibrezi emotional si pentru asta, mai intai, invata sa iti dai voie sa simti cu adevarat orice simti

Sa fii respinsa iar si iar, sa fii dezamagita, sa fii tradata, toate acestea pot declansa sentimente de tristete, anxietate sau furie. Este important sa vezi aceste stari emotionale, sa le constientizezi si nu sa le blochezi.

Pana la urma, noi suntem creati sa avem incedere, sa construim relatii cu alti oameni. De aceea cautam un grup de suport atunci cand trecem prin clipe dificile. Am invatat acest mod de viata ancestral, cand stramosii nostri traiau in triburi si asta ii ajuta sa supravietuiasca atacurilor animalelor, foametei, atacurilor altor triburi sau pericolelor meteorologice. Asa ca este natural sa te simti dezamagita atunci cand oamenii in care iti plasezi increderea nu te sustin.

Te ajuta sa ai grija de tine cand oamenii te dezamagesc sa iti recunosti starile prin care treci. Verbalizeaza ce simti si localizeaza unde te doare, in corp acea senzatie. Intreaba-te daca ceea ce simti are ca sursa evenimentul actual sau se alimenteaza din situatii trecute si dezamagiri trecute. Focuseaza-te doar pe prezent! Totusi, daca exista un pattern de functionare, daca aceeasi persoana te dezamageste constant, repetat, trebuie sa iei o decizie.

Invata sa iti dai seama ce ai nevoie si ce nevoi nu ti-au fost implinite

Urmatorul pas este sa iti dai seama de ce te simti tradata sau dezamagita. Este necesar sa iti dai seama ce ai nevoie si ce nevoi nu iti sunt implinite de raspunsul persoanei care te-a ranit. Ai nevoie de intelegere, empatie, suport, companie, angajament, respect? Da-ti voie sa simti ce nevoie de-a ta nu a fost implinita si analizeaza si cand te-ai mai simtit asa, in copilarie, sau cum te-au dezamagit parintii. Acest lucru te va ajuta sa separi momentul actual de o trauma mai veche. Daca exista o trauma mai veche, cu siguranta vei reactiona emotional mai puternic.

De exemplu, daca in copilarie erai mereu responsabilizata si fratii tai nu aveau nicio grija, este posibil ca acum, ca adult sa fii deranjata puternic de lipsa suportului partenerului. Incearca sa separi trecutul de prezent. Invata sa ai grija de tine cand oamenii te dezamagesc analizand ce nevoie nu ti-a fost implinita si a dus la dezamagire. Apoi intreba-te daca poti accepta sa traiesti cu acea nevoie neimplinita sau daca trebuie sa iei o decizie sau sa actionezi.

Invata sa ai grija de tine cand oamenii te dezamagesc

Oamenii te vor dezamagi. Desi suna a cliseu, asa e viata. Insa poti sa incepi sa ai grija de tine cand oamenii te dezamagesc. Sa te intorci mereu la tine. Poti sa implinesti tu ceea ce astepti de la altii? De exemplu, daca vrei sa vezi un film, dar cea mai buna prietena anuleaza intalnirea voastra in ultima clipa, mergi singura!