Anamaria Vasile

Și tu ai această adâncitură deasupra buzelor? Ce înseamnă! Nu te-ai fi gândit niciodată!

Toți avem această adâncitură între baza nasului şi marginea buzei superioare, însă nimeni nu știe care este, cu adevărat, scopul ei. Motivul existenţei acesteia în fizionomia feței oamenilor i-a nedumerit pe biologi de mulţi ani încoace.

Ei bine, află că această adâncitură are denumirea ştiinţifică de filtrum şi este la fel de obişnuită pe chipul uman precum nasul, buzele sau ochii. Însă, toate acestea au un rol clar, pe când această găurică nu are nicio menire clară! Așadar, ce este exact acest filtrum şi de ce îl avem cu toţii?

Filtrumul este în strânsă legătură cu modul în care chipul capătă contur în perioada de dezvoltare intrauterină. Filtrumul marchează un punct de joncţiune, fiind locul în care se unesc cele două jumătăţi ale fetei.

Acesta este extrem de important pentru definirea trăsăturilor în primele stagii de dezvoltare, atunci când bebelușul se formează în burta mamei. Atunci chipul omenesc este alcătuit din trei secţiuni principale, ce se întâlnesc la nivelul buzei superioare, formând astfel această zonă depresionară care se numește filtrum.

Dezvoltarea facială a craniului are loc între cea de-a două şi cea de-a treia luna de viaţă uterină și, dacă pe durata acestei perioade intervin tulburări de dezvoltare a fizionomiei faciale, determinate de factori genetici, de exemplu, filtrumul nu se mai formează niciodată. De aceea unii oameni nu au acest semn deasupra buzei.