Anamaria Vasile

Simptome și diagnostic în dislipidemie

Dislipidemia sau hiperlipidemia este creşterea colesterolului plasmatic, a trigliceridelor sau ambele, sau o creştere a lipoproteinelor (particulele care transportă colesterolul în sânge) care contribuie la dezvoltarea aterosclerozei şi a bolilor de inimă.

Diagnosticul dislipidemiei se face pe baza:
examenului clinic ce evidenţiază xantoame (leziuni localizate la nivelul tendoanelor) sau xantelasme (leziuni plane, de culoare gălbuie localizate la nivelul pleoapelor);
examenului de laborator ce arată modificări la nivelul : colesterolului, HDL-colesterolului, LDL-colesterolului si trigliceridelor;
excluderea unor cauze secundare ce se face prin efectuarea unor analize suplimentare : glicemie, hormoni tiroidieni, transaminaze, uree, creatinină;
identificarea unor factori asociaţi dislipidemiilor : obezitatea, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul.
Dislipidemia poate fi diagnosticată printr-un test de sânge numit profilul de lipoproteină, ce necesită condiţii de repaus alimentar, astfel încât să nu se mănânce sau bea nimic (cu excepţia apei) timp de 9 până la 12 ore înainte de efectuarea testului.

Profilul de lipoproteină oferă informaţii despre:
colesterolul total;
lipoproteinele cu densitate mică (LDL) sau colesterolul rău;
lipoproteine cu densitate mare (HDL) sau colesterolul bun;
trigliceridele.
Lipoproteinele cu densitate foarte scăzută sunt cunoscute sub numele de colesterol VLDL care este o formă de colesterol ce ajută să distribuie trigliceridele prin fluxul sanguin. O parte de acest tip de colesterol se converteşte în colesterol LDL sau în proteine cu densitate scăzută ce pot obtura vasele de sânge ducând la o serie de probleme de sănătate. Din cauza acestei conversii e necesar a monitoriza nivelul de colesterol VLDL, împreună cu LDL colesterol şi HDL colesterol şi echilibrarea acestora ajută la reducerea minimă a şanselor de accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord şi alte condiţii ce implică sistemul coronarian.

Pentru adulți, valorile considerate optime ale colesterolului, LDL, HDL și trigligeride sunt:

Colesterol total< 200 mg/dl;
LDL60 mg/dl;
TG1000 mg/dl [ >11,3 mmol/l]) poate provoca pancreatită acută. Nivelurile ridicate de LDL poate provoca xantoame tendinoase la Ahile, cot şi tendoanele genunchiului şi peste articulaţiile metacarpofalangiene. Pacienţii cu formă homozigotă de hipercolesterolemie familială pot avea constatările de mai sus, xantoame plane sau tuberoase. Xantoamele planare sunt plate sau uşor ridicate pete gălbui.

Xantoamele tuberoase sunt noduli nedureroşi, fiind de obicei situate pe suprafeţele extensoriilor, ale articulaţiilor. Pacienţii cu creşteri severe ale trigliceridelor pot avea xantoamele eruptiv peste trunchi, spate, coate, fese, genunchi, mâini şi picioare. Hipertrigliceridemia severă (>2000 mg/dl [ >22,6 mmol/l]) poate da arterelor retiniene şi venelor un aspect alb-crem (retinalis lipemia). Niveluri extreme de lipide ridicate dau, de asemenea, un aspect lactescent (lăptos) al plasmei din sânge. Simptomele pot include parestezii (senzaţia de furnicături, amorţeli, înţepături), dyspneea (respiraţie grea) şi confuzie (lipsă de orientare).

Sursă foto: Shutterstock

Comentează