Anamaria Vasile

Simptomele deficienței de zinc

Pentru prima dată, carența de zinc a fost identificată în rândul copiilor egipteni, la începutul anilor ‘70.

Zincul este un mineral foarte prețios pentru organismul nostru, fără de care nu am putea trăi. Deși nu este la fel de popular precum calciul sau megneziul, totuși zincul este implicat în peste 100 de procese din organism, dar și în substanțe ce asigură bună sănătate.

De asemenea menținerea sănătății ADN-ului și sinteză de ARN depind de zinc, la fel și procesele de ardere a grăsimilor pe care dorim să le accelerăm în diete. Tot de prezența zincului sunt legate și unele procese neurologice și de memorare, dar și activități organice și musculare.

Cauzele au fost atribuite în special regimului alimentar, consumului de pâine nedospită (fără drojdie), ce nu furnizează suficient zinc, precum și climei calde, ce favorizează pierderea mineralelor.

Zincul este important pentru sănătatea ficatului, a mușchilor și a pielii, favorizează vindecarea leziunilor și regenerarea țesuturilor…

Intervine în sinteza insulinei, în dezvoltarea oaselor, a dinților și a unghiilor.

Reglează activitatea hormonilor de creștere, controlează metabolismul, vine în sprijinul sistemului imunitar. Conform statisticilor, peste 80 % din populație consumă zinc sub doza zilnică recomandată.

Concluziile actuale ale cercetărilor arată că prezența unei cantități insuficiente de zinc se datorează mai multor cauze… Alcoolul accelerează îndepărtarea zincului depozitat în ficat și-l elimină prin urină.

Cerealele , consumate în stare crudă, pot reduce cantitatea de zinc asimilată. În cazul consumului crescut de lapte și derivate, cazeina limitează absorbția zincului.

Antidepresivele, corticosteroizii, diureticele, toate sunt asociate cu insuficiența de zinc. Fumul de țigară produce cadmiu, un metal toxic ce influențează capacitatea corpului de a folosi zincul.

Dar cum se manifestă carența de zinc?

Tulburări de somn – Zincul este important în sinteza și reglarea melatoninei, hormon ce controlează ritmul circadian.

Întârzieri de creștere şi dezvoltare – Carența corespunde unor probleme la copiii și adolescenții aflați în perioada de creştere.

Vindecarea cu dificultate a rănilor – Atunci când există o carență evidentă de zinc, corpul întâmpină dificultăți să se refacă până și după o banală zgârietură.

Slăbirea sistemului imunitar – Organismul este mai puțin rezistent la răcelile de sezon sau gripă și mai vulnerabil la diverse tipuri de infecții.

Alte manifestări ale carenţei de zinc sunt:

Lipsă de energie; Acnee, vergeturi, eczema, alte afecţiuni cutanate; Dureri articulare la adolescenți (în special la șold și la genunchi); Scăderea poftei de mâncare; Unghii fragile, cu pete albe;

Scăderea sensibilității olfactive, gustative și tactile; Păr lipsit de rezistență şi luciu; Tulburări de memorie şi concentrare; Menstruații neregulate (la adolescente și femei tinere);

Impotență (mai ales în cazul bărbaților tineri) etc.; Dureri de cap.

Ce avem de făcut?
Primul pas este introducerea în dieta zilnică a unui număr cat mai mare de alimente ce conţin acest nutrient.

Consumaţi, nuci, mazăre, alune, linte, ciocolată neagră, stridii gătite, fructe de mare, ciuperci, fasole roşie, năut, spanac, seminţe de in, caju, seminşe de susan, cereale pe bază de grâu integral, ovăz şi seminţe de dovleac.

De asemenea, se recomandă suplimentele pe bază de vitamina A, vitamina E, vitamina B6, împreună cu minerale precum magneziu sau fosfor.