Anamaria Vasile

Simptomul banal care anunţă cancerul la femei

Cancerul s-a transformat într-una dintre principalele probleme în rândul femeilor, un coşmar care ne ameninţă viaţa armonioasă, a cărui presiune palpită în întunericul conştiinţei noastre.

Balonarea persistentă, simptomul pe care nu ai voie să îl tratezi cu uşurinţă

În teorie, alimentaţia nesănătoasă, stilul de viaţă dezordonat şi lipsa de mişcare conduc la acumularea de gaze în intestine şi în stomac, produse în momentul în care organismul descompune mâncarea ingerată, fenomen care se manifestă frecvent. Balonarea poate fi însoţită şi de flatulenţă, eructaţii (râgâială) sau disconfort abdominal.

În majoritatea cazurilor, balonarea nu este o afecţiune gravă, ci doar una care îţi tulbură starea de bine. Dincolo de senzaţia neplăcută, de presiune şi durere surdă, abdomenul umflat, care se întrevede printre rochiile şi cămăşile largi şi îţi compromite cu totul ţinutele mulate, reprezintă unul dintre cele mai mari „necazuri” ale unei femei.

Cum îţi dai însă seama dacă balonarea cu care te confrunţi nu este doar o mică supărare de ordin estetic şi o sursă de disconfort, ci un simptom de-a dreptul alarmant? Atunci când senzaţia de abdomen umflat nu se instalează doar după mesele copioase sau în perioada sărbătorilor, ci este constantă şi lipsită de motiv.

Dacă se însoţeşte şi de crampe abdominale insuportabile, de scaun cu sânge, pierdere în greutate şi sângerări în afara menstruaţiei, ar trebui să contactezi cât de repede posibil un doctor.

Mai jos, am alcătuit o listă de tipuri de cancer al căror principal simptom este balonarea, pentru a-ţi demonstra că acest semn este extrem de îngrijorător!

Cancerul de stomac (sau cancerul gastric) poate să evolueze rapid, nedetectat, dar balonarea frecventă şi indigestia devin semne pe care le poţi descoperi şi în fazele precoce.

Ele sunt urmate mai târziu (sperăm că nu prea târziu) de pierdere în greutate, greaţă şi dureri abdominale.

Balonarea este un simptom caracteristic şi cancerului ovarian, tumoră care se formează în celulele producătoare de ovule. E adevărat, este o formă mai rar întâlnită de cancer (a cincea ca frecvenţă în România), iar unele teorii o atribuie doar femeilor care nu au făcut copii sau au rămas târziu însărcinate.

Cu toate acestea, nu te considera la adăpost de incidenţa ei; şi în acest caz, balonarea, durerile pelvine şi senzaţia de urinare frecventă se numără printre simptomele îngrijorătoare.

Cancerul de col uterin este principala formă de cancer a femeilor din România, dar continuă să fie tratat cu uşurinţă. Şi aici, balonarea se prezintă ca un prim (şi adesea ignorat) simptom, asociată cu constipaţia, sângerările vaginale anormale, scurgeri vaginale apoase, persistente sau urât mirositoare, dureri ale pelvisului.

Cancerul colorectal, a doua formă de cancer din punctul de vedere al răspândirii în Europa şi SUA, presupune la rândul său balonarea printre cele mai timpurii semne. Dacă te simţi plină după fiecare masă, chiar dacă nu ai mâncat mult, eşti slăbită, mereu obosită, ai diaree, constipaţie şi îţi este frecvent greaţă, ar trebui să îţi consulţi medicul de urgenţă.

Chiar dacă pare deja un clişeu să caracterizăm o formă de cancer drept periculoasă, cancerul la pancreas se numără printre afecţiunile letale.

Deşi balonarea nu este un simptom foarte frecvent în cazul cancerului de pancreas (cele mai comune semne sunt durerile abdominale, îngălbenirea pielii şi a ochilor, scaune deschise la culoare şi urât mirositoare), se poate întâmpla ca senzaţia de abdomen umflat să fie un indice timpuriu și uşor de depistat al cancerului pancreatic.

Desigur, nu vrem să te alarmăm, pentru că senzaţia de balonare pe care o resimţi după o masă abundentă este un proces normal. În momentul în care aceasta se instalează cu o frecvenţă supărătoare, este extrem de important să consulţi un medic, deoarece te poţi confrunta cu un semn timpuriu al dezvoltării tumorilor canceroase.