Anamaria Vasile

Spectacol în magazin

Cu totii au ramas uimiti cand au vazut ce face aceasta caserita!!

Atunci cand mergem la cumparaturi mai ales in perioada sarbatorilor am vrea ca totul sa mearga extrem de repede si sa nu mai stam la cozi interminabile. Insa mai sunt si momente cand cei de la casele de marcat vor sa ne surprinda cu tot felul de surprize.

Spre exemplu in clipul postat mai sus putem vedea cum angajatii unui magazin le fac o surpriza tuturor persoanelor din magazin. Acestia fac un show la casele de marcat care ii impresioneaza pe toti cei prezenti in magazin. Mai ales ca toata lumea dorea sa fie mai relaxata in perioada sabatorilor de iarna.

Flashmob (pronunțat flæʃ mob, termen provenit din engleză flash mob, unde flash—flash, clipă; mob — mulțime) este o adunare foarte scurtă într-un loc public, participanții efectuând o anumită acțiune neobișnuită pentru o durată scurtă de timp (de obicei câteva minute), după care grupul se împrăștie. Ideea a fost vehiculată în literatură în timpul secolului al XX-lea, fiind transpusă în realitate începând cu 2003. Aceasta a fost facilitată de larga răspândire a Internetului, e-mailul și mesageria instant fiind principale mijloace prin care se face organizarea acestor adunări.

Flashmob e o prezentare pentru spectatori accidentali, cu scopul de a trezi sentimente de neînțelegere, interes și chiar senzații ca ceva nu este în regulă cu spectatorii înșiși. Ideologia clasică aderă la principiul «flashmob – în afara religiei, politicii și economie» din care rezultă ca flashmob nu poate fi folosit pentru profit.

Orice „spectacol” în stil Flashmob are reguli, dintre care cele mai importante sunt:

Acțiunea trebuie sa fie spontană și concomitentă. Este interzisă atragerea atenției de către participanți înainte de acțiune.

Trebuie să se formeze impresia că participanții nu se cunosc și înainte de acțiune să nu afișeze că se pregătesc să facă ceva neobișnuit.

Toate acțiunile trebuie efectuate după scenariu.

Acțiunea nu trebuie să urmeze cu reacții agresive din partea spectatorilor.
Fără încălcare de lege sau afișare a intereselor politice.

După Flashmob nu trebuie să rămână urme.

Toate acțiunile trebuie să fie efectuate cu toată seriozitatea.

După finalizare toți participanții trebuie să părăsească imediat locul acțiunii fără a mai arăta că s-a întâmplat ceva deosebit.

Flashmobul trebuie să fie în afara Mass-Mediei.

Pentru a evita conflictele cu angajații instituțiilor de aplicare a legii și securitate sunt recomandări:

De a avea acte de identitate.

Participarea la acțiuni neautorizate în masă, de obicei, sunt pedepsite prin lege.

Detalii de reguli pot varia, în dependență de scenariu.

Scenariul ideal trebuie să fie absurd, misterios, nu foarte vizibil și în niciun caz să nu provoace râsul. Mobbery nu trebuie să încalce dispozițiile legale și normele morale. Doar trebuie să faci ceva lipsit de sens, dar în așa fel, de parcă această acțiune conține un sens obișnuit. Ca urmare, spectatorii ocazionali văd această situație ca pe ceva serios, o situație care poată un sens și ei încearcă să-l găsească. Ei încearcă un sentiment de interes, neînțelegere sau chiar sentimentul că își pierd mințile.

Într-un loc și timp anumit participanții încep să înceteze mișcările de parcă sunt roboți la care se termină energie. Mișcările lente continuă câteva secunde după care fiecare se oprește pentru a se „încărca”, peste câteva minute flashmobul sfârșește și ca și în orice scenariu participanții pleacă în diferite direcții de pe locul acțiunii.

În acest mob poate fi activizată toată fantezia moberilor, cineva se oprește încet cineva brusc, cineva în mers și altul doar apleacă capul. Acest scenariu se joacă în așa fel de parcă se temină energiea interioară. Cazi pe loc, te pui în genunchi sau rămăi în picioare alegi singur. Principal e să surprinzi lumea din jur.

Primul Flashmob trebuia să se realizeze în data de 3 iunie anul 2003 în New York, dar nu s-a efectuat deoarece poliția a fost alertată din timp. Acest fapt a fost evitat în a doua încercare de a realiza flashmob, el a fost efectuat în 17 iunie anul 2003. Organizatorii au evitat probleme prin faptul că participanții au venit în locul definit din timp unde au primit instrucțiuni cu locul și timpul final al flashmobului, exact înaintea acțiunii. Au participat aproximativ 200 persoane care au venit într-un magazin de covoare și cereau „covorul dragostei”. Deja peste câteva zile o serie de flashmoburi au fost realizate în America și Europa.

În anii 2003-2005 flashmob a avut cea mai mare răspândire, practic în fiecare țară unde era posibilitate de a opera cu internet au fost create saituri și bloguri unde se discutau și apoi, în locuri publice, se realizau flashmob acțiuni în care participau sute, uneori și mii, de oameni.

De la început nici nu exista terminologia și clasificarea a acțiunilor, și procesul de formarea lor continuă și acum. Din start flashmob s-a format in America, din cauza aceasta foarte multe termini sunt folosite în original din limba engleza ca de exemplu: mobplace, afterparty… Însuși cuvântul Flashmob se folosește fără schimbări fonetice sau gramaticale. Deseori se întâlnesc variații de scriere a acestui cuvânt: „flas mob” „flash-mob” …

Flashmob, ca regulă, se organizează cu ajutorul internetului. În fiecare țară (FM activă) există o comunitate individuală pentru a evita neînțelegerile și conflictele în privința modului și locului desfășurării acțiunilor. Locul, timpul și acțiunea poat fi alese de către organizatori sau conform votărilor.

Acțiunea este realizată în locuri publice (excepție fiind mob-haus). Instrucțiunele pot fi publicate în rețea sau se anunță doar locul unde orice doritor primește instrucțiuni de la agent după ce efectuează o acțiune stabilită sau spune codul de cuvinte.