Anamaria Vasile

Spondiloza cervicală se poate vindeca cu frunze de brusture

Frunzele mari si prospete de brusture se folosesc sub forma de comprese in caz de entorse, luxatii, picioare ranite si obosite de prea mult mers pe jos, arsuri, leziuni ulceroase, leziuni canceroase, plagi usturatoare.

Ceaiul din radacina de brusture se administreaza in caz de febra, insuficienta respiratorie, reumatism si guta, epilepsie. Se beau zilnic, una sau doua cesti, cald, cu inghitituri mici si rare, pe parcursul a 10, 15 minute.

Brusturele, stiintific Petasites officinalis, creste pe malurile apelor, rauri ori paraie, prin santuri si liziere. In functie de zona geografica, i se mai spune si broscalan, brustur, buedea-ciumei, captalan, ciococean, gula de balta, lipan, podval mare, smantanica.

Frunzele, acoperite pe partea dorsala de un puf de culoare gri, usor dintate, pot atinge in marime dimensiunea unei palarii. Florile sunt de mai multe culori, de la alb murdar la roz pal, au forma de cosulete si se gasesc mai spre varful tulpinii.

Planta contine nitrat de potasiu, ulei eteric, mucilagii, substante amare, vitamine din grupul B si saruri minerale.

Comprese cu frunze de brusture

Persoanele care au experimentat tratamentul cu comprese cu frunze proaspete de brusture spun ca s-au vindecat complet de discopatie cervicala, spondiloza lombara, reumatism.

O actiune mai putin cunoscuta a frunzelor de brusture este ca are un efect spectaculos antireumatic, antisciatic si in ameliorarea durerilor provocate de spondiloza. Iata cum se procedeaza in caz de discopatie cervicala.

Frunza de brusture, proaspat culeasa, se pune seara, inainte de culcare, in spirt medicinal, albastru, pentru 10, 15 minute, pana se impregneaza bine. Apoi, se pune pe ceafa o panza subtire peste care se aplica frunza bine scursa si se fixeaza cu o alta bucata de panza sau un batic, in asa fel incat compresa sa reziste pe ceafa pana dimineata.

Tratamentul nu se face mai mult de 4, 6 zile la rand, folosindu-se, de fiecare data, frunze proaspete. Frunza de brusture nu se aplica niciodata direct pe piele deoarece poate provoca iritatii.

Facut toamna, tratamentul cu frunze de brusture asigura pe toata perioada iernii inlaturarea durerilor reumatice, a sciaticei si spondilozei.

Spondiloza cervicala este o afectiune degenerativa a vertebrelor si discurilor intervertebrale din regiunea gatului, manifestata prin dureri in zona cefei si a umerilor, asociat cu simptome neurologice din cauza compresiunilor nervoase.

Spondiloza este o boala cronica, degenerativa, care odata aparuta nu mai poate fi tratata pana la remisie completa, dar se poate trata simptomele acesteia (durerea, imobilitatea articulara) prin diverse masuri terapeutice pentru ameliorarea starii bolnavului si evitarea complicatiilor.

Tratamentul urmareste: calmarea durerii pentru ca bolnavul sa poata sa aiba un stil de viata cat mai normal, iar durerea poate fi calmata foarte eficient prin medicatie adecvata, fizioterapie, masaj si kinetoterapie.

Mai jos va vom arata tratamentul folosit de un cititor.

El declara ca dupa lungi suferinte de spondiloza cervicala si nenumarate tratamente care nu dadeau roade, a incercat si o metoda veche de tratament cu frunze de brusture.frunze-de-brusture

Frunza de brusture este antiinflamatorie asa ca poate fi aplicata in orice zona dureroasa.

Inainte de culcare, acesta a luat o frunza de brusture proaspat culeasa si a pus-o pentru 15 minute in spirt medicinal, apoi si-a pus pe ceafa o panza subtire peste care a aplicat frunza de brusture, bine scursa, si peste aceasta o alta panza si a fixat-o bine la ceafa cu un batic.

A tinut-o pana dimineata, iar efectul s-a simtit inca dupa prima utilizare. Acesta spune ca tratamentul nu trebuie sa depaseasca 4-6 zile la rand.

Brusturele combate diabetul

Datorita continutului de substante active care regleaza nivelul glicemiei din sange, ceaiul din radacina de brusture este un adjuvant recomandat in lupta contra diabetului. Se consuma 3 cani de ceai din radacina de brusture, cate 15 zile pe luna.

Un studiu realizat pe diabetici, a aratat ca tratamentul cu brusture reduce glicemia cu aproximativ 12%, efectele fiind amplificate de asocierea sa cu radacina de cicoare sau cu frunze de anghinare.

De asemenea, brusturele reduce producerea de glucoza la nivel hepatic si stimuleaza secretia de insulina din celulele pancreatice. Se adminstreaza decoctul combinat, obtinut din cele 3 plante, amestecate in proportii egale, din care se bea cate 1 litru pe zi.

Atentie! Persoanele care se afla deja sub tratament cu insulina trebuie sa fie supravegheate in timpul acestui tratament de catre medicul specialist, deoarece scaderile glicemiei sunt atat de puternice, incat trebuie ajustate dozele de insulina.

Trateaza infectiile urinare si renale

Brusturele contine poliacentilene, substante cu rol antibiotic in organism, care trateaza cu succes afectiuni precum cistita, nefrita, infectiile urinare. Pentru combaterea infectiilor, se recomanda atat consumul intern – cate 1 l de ceai pe zi, cat si uzul extern – bai de sezut zilnice.

Brusturele trateaza cu succes acneea, cuperoza, furunculoza

Aceasta este planta cu cel mai puternic efect antimicrobian. Contine arctiozida, o substanta al carei efect in organism este comparabil cu cel al penicilinei si ajuta la tratarea infectiilor pielii.

Este eficient atat consumat intern, sub forma de ceai (se bea ceai din radacina de brusture si de cicoare, care se prepara din 30 g de amestec la 1 litru de apa; amestecul se fierbe timp de 5 minute, se strecoara si se bea pe parcursul unei zile), cat si extern, sub forma de cataplasme (frunzele spalate se stropesc cu ulei de eucalipt si se aplica pe locurile afectate; compresele se schimba de 3 ori pe zi, iar tratamentul dureaza 2-3 saptamani).

Brusturele calmeaza rapid durerile

Planta are un puternic efect antiinflamator, de aceea, brusturele este util in alungarea unei game variate de dureri ca: reumatism, luxatii, entorse, intepaturi de insecte, artrita, guta etc.

Se pun la fiert o cana cu apa. Dupa ce apa a fiert si adauga 2 linguri de radacina de brusture maruntita.

Se lasa la infuzat timp de 15 minute, iar apoi se imbiba un tampon din tifon in aceasta solutie si aplica pe locul dureros.

La fel de eficient este si daca folosesti comprese cu frunze de brusture, spalate si maruntite in prealabil.

Trateaza problemele parului (matreata si caderea parului)

Aceasta planta este folosita in tratamentul contra alopeciei, deoarece preparatele pe baza de brusture incetinesc sau chiar opresc caderea parului. Combate si matreata. Dupa clatirea parului se face o infuzie combinata de brusture in care se pun si 3­0 picaturi de ulei de lavanda.

Se toarna incet, frictionand usor pielea, cu ajutorul degetelor. Acestea ajuta la distrugerea florei parazite de la nivelul scalpului si la refacerea troficitatii pielii.

Pentru caderea parului ­ se foloseste decoctul de brusture, combinat cu cel de frunze de urzica. Cu acest preparat fac ultima clatire, lasand cateva minute pe par, dupa care nu se mai clatesc cu apa simpla.

Brusturele combate psoriazisul

Se combina, in proportii egale, radacina de brusture si de iarba de trei­frati patati, administrate sub forma de pulbere.

Se administreaza 6 lingurite din aceasta combinatie, zilnic, pe stomacul gol, inaintea meselor principale. Se tine un tratament cu o durata de 90 de zile, dublat de un regim lacto­vegetarian, in care 60% din hrana zilnica sa fie constituita din legume, fructe si cereale nepreparate termic.

Se recomanda, de asemenea, consumul de lichide, minimum 3 litri pe zi, sub forma sucurilor proaspete de fructe sau legume, a infuziilor din plante, cum ar fi musetelul, roinita si menta.