Anamaria Vasile

Talentul lui mi-a făcut seara mai frumoasă

Inca din vremea bebelusiei, copilul este atras de sunete si de muzica. Muzica il calmeaza, ii atrage atentia si il capteaza. Dar si mai mult, muzica ii mareste capacitate creierului, asa cum spune acest articol.

Muzica are multe beneficii pentru un copil iar a invata sa poata produce el insusi muzica, cu ajutorul propriului insrument, este o experienta care il va stimula si il va face sa aiba incredere in propriile sale forte. Adica, e una din primele lectii importante de viata.

Muzica si efectul acesteia asupra copilului

Inca din vremea bebelusiei, copilul este atras de sunete si de muzica. Muzica il calmeaza, ii atrage atentia si il capteaza. Dar si mai mult, muzica ii mareste capacitate creierului, asa cum spune acest articol: Muzica mareste capacitatile creierului

Muzica are multe beneficii pentru un copil iar a invata sa poata produce el insusi muzica, cu ajutorul propriului insrument, este o experienta care il va stimula si il va face sa aiba incredere in propriile sale forte. Adica, e una din primele lectii importante de viata.

Muzica este de fapt o arta a comunicarii, a propriei exprimari si a placerii auditive. Si mai mult, muzica ii ofera copilului sansa de a se focusa, de a-si exprima sentimentele si de a-l ajuta sa intealeaga cum se pot rezolva anumite conflicte. De fapt, asa cum sunt si psihologii de acord, la unison, muzica il ajuta pe copilas sa creasca frumos.

Cu ce instrument sa incepem educatia muzicala a copilului?

Dar prima intrebare este: cu ce instrument sa incepem educatia muzicala a copilului?

Primul instrument muzical pe care il cumparam copilului depinde in mare masura de varsta copilului, de cat de lungi sau scurte ii sunt degetelele si nu in ultimul rand de interesul lui particular catre un anume instrument. Si-a exprimat deja interesul pentru un anume instrument? Ei bine, de acolo incepem discutia 🙂

Tipuri diferite de instrumente muzicale

Inainte de a alege cel mai bun instrument pentru copil, o idee bune este sa intelegi care sunt tipurile diferite de instrumente muzicale. Instrumentele muzicale sunt grupate in diverse categorii care sunt:

– instrumente cu clape: pian, orga, pian muzical, sintezizer

– instrumente cu corzi: viora, viola, violoncel, contrabas

– instrumente cu corzi ciupite: chitara (electrica, acustica, clasica), bas, bas cu 5 corzi

– instrumente de suflat cu clape: clarinet, saxofon, nai, oboi

– instrumente de suflat: tropmpeta, trombon, tuba

– instrumente de percutie: tobe, tobe manuale, tamburine, clopotei

Stilurile diferite de muzica – si alegerea lor

Dar dupa aceasta clasificare primara, e cazul sa ne gandim la diferitele stiluri de muzica, de luat in considerare. Pentru ca desigur, alegand un instrument pentru copil, trebuie sa ne gandim la cel fel de muzica ii place. Unele instrumente sunt asociate cu anumite stiluri muzicale.

Iata asocierile cele mai comune:

– chitara electrica: rock, pop, blues, jazz

– chitara acustica: folk, muzica clasica, country, indie pop

– instrumentele cu clape – sunt cele mai versatile instrumente si sunt asociate cu orice stil de muzica.Pianul este un instrument ideal pentru invatarea notelor si tehnicii muzicale si mai apoi, keyboardul electric are o serie de sunete suplimentare care pot in continuare imbunatati experienta muzicala.

– clarinet, saxofon, sau oboiul: pop, jazz,funk, gospel, muzica clasica,populara

– trompeta, trombon sunt de obicei asociate cu jazz, funk, soul, gospel, muzica clazica, populara

Primul instrument al copilului tau

Daca muzica pare sa fie ceva fascinant pentru copilasul tau, e cazul sa te gandesti serios sa ii cumperi un instrument muzical. Asta poate fi primul cadou care ii poate schimba viata. Poate deveni un mare artist… cine stie, totul e ca tu, ca parinte sa ii deschizi acest drumul cu primul instrumemnt. Ok dar ce instrument?

Ei bine, daca are deja o preferinta … alegerea e simpla: acel instrument e favorit.

Daca nu are inca un instrument insa ii place muzica sau are preocupari vocale (canta si danseaza)- un keyboard este un instruent ideal pentru a incepe studiul serios al muzicii, in special intre varsta de 7 pana la 10 ani.

Dar, e bine de stiut ca nu e singura optiune. Daca observi totusi ca are un interes intr-o alta familie de instrumente, iata recomandarea pe care o avem de la un profesor de muzica, de la Desprecopii:

– chitara – cand copilul peste 8 ani

– vioara – este o alta posibilitate pentru copii – insa trebuie retinut ca violocelul de exemplu este prea mare pentru degetele copilului

– clarinetul – este cea mai usoara varianta dintre instrumentele de suflat – urmat de saxofon. VArsta recomandata pentru inceperea studiului acestui istrument este intre 8 si 10n ani.

– trompeta sau cornul (acelasi instrument insa in forme diferite) – ar fi cele mai bune variante dintre instrumentele de alama – studiul ar putea incepe in jurul varstei de 9 ani

– tobele sunt si ele o optiune care captiveaza pe copii – iar primele tobe adevarate pot fi cumparate intre 10 si 12 ani – cand mainile si picioarele copilului sunt suficient de lungi si puternice pentru a da acestui instrument energia necesara.