Cel mai des intalnita durere de ficat este atunci cand alergamsau depunem efort. Spre surprinderea noastra acea durere nu provine de la ficat, deci ne speriem degeaba.
Durerea apare in urma umflarii intestinului gros, care impropriu spus, se stranguleaza in dreptul ficatului, apasand pe intestin.
De aici provine aceasta durere si nu de la o “acumulare de sange in ficat” precum am gasit scris in anumite articole.
A doua durere de ficat care ne chinuie este cea in urma consumului excesiv de grasimi. Din nou aceasta durere nu este provocata de ficat, ci apartine vezicii biliare, care se afla alaturi de ficat.
In concluzie majoritatea “bolnavilor” care afirma ca “Ma doare ficatul .” ar trebui sa isi rectifice afirmatia, spunand ca “Ma doare in partea dreapta, sub coaste.”
Pentru a va lamuri oarecum cu cele mentionate mai sus va voi enumera cateva din bolile de ficat, de care cu siguranta ati auzit, dar nici una din aceste boli nu provoaca dureri de ficat:
■Ciroza hepatica;
■Hepatita B si C;
■Hemangiomul hepatic;
■Steatoza hepatica
■Chestele de pe ficat;
In urma studiilor indelungate s-a ajuns la concluzia ca bolile de ficat se dezvolta in urma nerespectarii normelor de igiena, dar si regimul de odihna care in ziua de astazi este dat peste cap impreuna cu regimul alimentar rapid si nesanatos.
Toate aceste trei elemente principale, coroborate duc de cele mai multe ori la boli grave care ne pot schimba radical viata sau chiar ne o pot si lua.
Sa nu uitam totusi ca ficatul impreuna cu rinichii mai sunt supranumiti si “filtrul” corpului uman.
Ficatul doare foarte rar si si cu foarte mari exceptii. Aceste dureri bazandu-se pe distensia rapida a capsulelor intr-un timp scurt, datorate unor cauze diverse.
Boala de ficat gras este tot mai frecvent întâlnită în întreaga lume, mai ales în țările occidentale.
Boala de ficat gras nonalcoolic se poate manifesta la orice vârstă, dar mai ales la persoanele de 40 și 50 de ani, care prezintă un risc crescut de apariție a bolilor de inimă, generate de unii factori de risc precum obezitatea și diabetul de tip 2.
Afecțiunea este, de asemenea, strâns legată de creșterea grăsimii abdominale, tensiunea arterială crescută și nivelurile înalte ale trigliceridelor din sânge.
Simptome
Boala de ficat gras nealcoolic nu prezintă, de obicei, semne și simptome, însă persoana afectată poate avea:
-Ficat mărit
-Senzații de oboseală
-Durere în abdomen, în dreapta sus
Când să vedeți un doctor
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți semne și simptome persistente care vă provoacă îngrijorare.