În fiecare lună, ovarul unei femei eliberează o celulă-ou care se deplasează spre uter prin trompe. Uterul se pregătește pentru o posibilă sarcină prin dezvoltarea unei mucosae uterine din țesuturi și vase de sânge. Această mucoasă se numește endometru. Dacă ovulul nu este fecundat și sarcina nu se produce, mucoasa uterină este eliminată din organism pentru 3-7 zile.
Este un proces fizic normal, însă, din cauza stresului, foarte multe femei se confruntă cu întârzierea ciclului, iar aici intervine întrebarea dacă este vorba de o sarcină sau nu. Cu toate acestea, există și alte cauze care pot duce la această situație. În cazul în care te întrebi cât poate întârzia menstruația fără să fii însărcinată, află că sunt și alți factori importanți pe care trebuie să îi iei în calcul.
Întârzierea menstruației nu înseamnă întotdeauna o sarcină, însă este important să cunoști fazele ciclului menstrual, deoarece acesta îți poate dezvălui informații esențiale despre starea generală de sănătate. De asemenea, în cazul în care chiar îți dorești să rămâi însărcinată, cunoașterea fazelor ciclului menstrual te poate ajuta să calculezi care sunt zilele fertile, acelea în care temperatura corpului este mai ridicată decât în mod normal.
Este și o metodă foarte bună de monitorizare și evitare a unei sarcini nedorite, deoarece foarte multe cupluri evită metodele contraceptive și preferă metoda retragerii.
În cazul în care te numeri printre femeile care nu doresc să urmeze tratament cu anticoncepționale, este esențial să știi cât poate întârzia menstruația fără să fii însărcinată, dar și care sunt cauzele care pot duce la întârzierea ciclului menstrual.
Cele mai frecvente cauze ale întârzierii menstruației
Dereglări hormonale
Întârzierea ciclului menstrual poate însemna că te confrunți cu o dereglare hormonală în organism, iar asta este principala cauză pentru care te afli în această situație. După ovulație, foliculul se rupe și eliberează un ou, iar restul foliculului se transformă în lichid luteal, o formațiune glandulară de culoare galbenă, responsabilă de secreția progesteronului în corp, hormon necesar pentru menținerea sarcinii în primele luni, până la formarea placentei. Dacă fecundarea nu are loc, atunci corpul luteal se micșorează, nivelul de progesteron începe să scadă, iar mucoasa uterină începe să fie eliminată din corp de-a lungul perioadei menstruale.
Așadar, dacă ți-a întârziat menstruația fără să fii însărcinată, acest lucru ar putea semnala o problemă cu hormonii implicați în ovulație sau în formarea mucoasei uterine. Dacă ovulația a avut loc în condiții normale, atunci fie vei avea ciclu menstrual, fie vei avea o sarcină. Cu toate acestea, dacă ciclul menstrual a întârziat fără să fii însărcinată, atunci este posibil ca ovulația să nu fi avut loc. Este vorba de cicluri anovulatorii sau cicluri fără ovulație.
Dacă vrei să îți monitorizezi perioada menstruală, este important să notezi prima zi, deoarece aceasta te ajută să urmăreșți lungimea și frecvența ciclului. Perioadele regulate sunt de obicei de 21-35 de zile, iar cele neregulate pot fi mai lungi sau mai scurte. În cazul în care nu știi dacă ai menstruație neregulată, urmărirea ciclului te poate ajuta să faci diferența între perioadele regulate și cele neregulate.
Schimbări de greutate
Schimbările de greutate, indiferent dacă este vorba de pierderea sau de acumularea unor kilograme, sunt și ele o cauză pentru întârzierea menstruației. Deși nu se știe clar cât de semnificative sunt aceste dereglări în schimbarea fazelor menstruației, atât obezitatea, cât și anorexia au fost legate de întârzierea ciclului menstrual. Unul dintre motivele principale este legat de faptul că țesutul adipos sau țesutul gras poate produce hormoni estrogeni sau alte substanțe inflamatorii, ceea ce înseamnă că schimbările de greutate pot duce la un dezechilibru hormonal major, afectând astfel fertilitatea și ovulația.
În concluzie, dacă ai început recent un regim drastic de slăbire sau ai acumulat kilograme în plus, iar menstruația ți-a întârziat fără să fii însărcinată, atunci aceste schimbări în organism ar putea fi cauza. Este important să menții o greutate corporală sănătoasă, așa că este recomandat să discuți cu medicul de familie în cazul în care te regăsești în această situație.
Alăptarea
Alăptarea poate fi o altă cauză care poate duce la întârzierea perioadei menstruale. Procesele biologice legate de lactație sunt complexe și fascinante, însă, în ceea ce privește menstruația, este important să știi că hrănirea bebelușului la sân poate scădea nivelul de estrogen din organism. Astfel, fiind implicat direct în ovulație, lipsa acestui hormon poate duce la întârzierea menstruației.
Dacă alăptezi și faci sex neprotejat, este posibil să fii însărcinată, dacă nu ai monitorizat perioada menstruală sau revenirea ciclului.
Sindromul ovarelor polichistice
SOP sau sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune des întâlnită în rândul femeilor, care poate duce la întârzierea sau chiar lipsa menstruației. Cu toate acestea, perioadele menstruale absente nu sunt întotdeauna asociate cu această afecțiune a ovarelor. De fapt, doar două dintre următoarele trei simptome pot indica faptul că această condiție medicală este prezentă:
menstruație neregulată sau absentă;
producția excesivă de hormoni androgeni (testosteron);
mărirea ovarelor cu creșterea multiplă a foliculilor.
Alte simptome ce pot fi observate:
hirsutismul sau creșterea excesivă a părului în zone neobișnuite, cum ar fi pe față, bărbie, degetele de la mâini, degetele de la picioare, piept și abdomen;
căderea părului;
infertilitate;
creșterea în greutate;
acnee;
tulburări de dispoziție;
durere pelvină;
insomnie;
dureri de cap.
Deși nu există niciun remediu pentru SOP, vestea bună este că această condiție medicală poate fi ameliorată prin schimbări în stilul de viață și intervenții hormonale, însă este indicat să discuți cu medicul pentru a descoperi care e cea mai bună opțiune pentru tine.
Renunțarea la anticoncepționale poate duce la condiția medicală numită „post-pilulă amenoree”, care se caracterizează prin absența menstruației sau prin apariția a două menstruații în aceeași lună. Combinația contraceptivă (un amestec de estrogen și progesteron) funcționează prin suprimarea sau prevenirea ovulației. Când vei întrerupe acest tratament, vei observa apariția unei sângerări, cauzată de scăderea hormonilor. Ulterior, revenirea ciclului poate fi extrem de variabilă. Unele femei au o menstruație normală imediat după înteruperea tratamentului cu anticoncepționale, în timp ce altele au nevoie de o perioadă mai lungă pentru a avea din nou menstruație regulată.
Un studiu a constatat că, după întreruperea tratamentului cu pilule contraceptive, 58% dintre femei au prezentat cicluri de ovulație în prima perioadă menstruală după renunțarea la anticoncepționale. Cu toate acestea, lungimea totală a ciclului a fost mai lungă, faza luteală mai scurtă, iar reglarea completă a menstruației a durat până la nouă luni.
Dacă ai renunțat la pilule timp de două luni, iar menstruația ți-a întârziat, este indicat să discuți cu medicul ginecolog despre post-pilula amenoree. Uneori, tratamentul cu anticoncepționale poate fi benefic în cazul în care te confrunți cu sindromul ovarelor polichistice. În orice caz, specialistul te poate ajuta să afli dacă menstruația întârzie din cauza acestei condiții medicale sau dacă nivelul hormonal din organism poate fi reglat.
Expunere la stres
Deseori, stresul a fost asociat cu absența menstruației, însă această cauză a fost mai degrabă un răspuns convenabil pentru afecțiunile prost înțelese, sunt de părere medicii. De la cazurile de avort spontan până la menstruație neregulată, stresul a fost considerat responsabil, însă acesta nu reprezintă neapărat o problemă.
În mod conceptual, stresul ar putea interfera cu ciclul menstrual. Acest lucru se întâmplă din cauza hormonului eliberat în exces numit cortizol, care poate interacționa cu estrogenii și astfel pot fi afectate procesele precum menstruația și ovulația. Cu toate acestea, așa-numitul „hormon al stresului” este mereu produs în organism, ceea ce înseamnă că se ajunge la întrebarea următoare: în ce cantitate poate fi produs acesta de organism, astfel încât să afecteze menstruația? Este o întrebare dificilă, iar studiile nu pot oferi momentan răspunsuri clare.
În orice caz, gestionarea stresului este foarte importantă, deoarece un nivel foarte ridicat poate duce la probleme grave de sănătate.
Sarcină
Întârzierea menstruației sau lipsa acesteia este un simptom clasic al unei sarcini timpurii. Dacă ai avut contact sexual neprotejat în cele cinci zile înainte de ovulație sau în ziua ovulației, atunci este posibil să fii însărcinată. Nu trebuie să aștepți până când vei fi sigură că aceasta este cauza. Un test de sarcină poate să apară pozitiv la 12 zile după ovulație.
Monitorizarea menstruației
Foarte multe precizări din acest articol au fost făcute cu privire la monitorizarea ciclului menstrual. Așadar, dacă nu ai făcut asta până acum, cunoașterea fazelor menstruale te poate ajuta să știi ce se întâmplă în corpul tău și astfel vei avea informații solide cu privire la starea generală de sănătate.
Cea mai cunoscută este metoda calendarului, care te ajută să ții o evidență exactă a ciclurilor menstruale pe o perioadă de cel puțin șase luni. Trebuie să știi că prima zi a fiecărui ciclu menstrual este ziua în care începe menstruația, adică sângerarea, numită și ziua întâi, apoi zilele se numerotează în continuare până la următoarea zi înainte de următoarea etapă. Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins între prima zi de menstruație a unui ciclu menstrual și prima zi a următorului ciclu menstrual.
În mod normal, fiecare femeie are un ciclu de 28 de zile, iar ovulația are loc în ziua a 14-a a ciclului. Cu toate acestea, este foarte probabil să nu ovulezi în aceeași zi a fiecărui ciclu. Perioada ciclurilor este cuprinsă între 22 și 36 de zile, iar foarte multe femei nu au o durată constantă a menstruației.
Pentru a înțelege mai bine acest proces, este important să notezi prima zi a fiecărui ciclu. De asemenea, testele de ovulație făcute la domiciliu pot ajuta la urmărirea ovulației.