Cele mai multe femei însărcinate se confruntă la începutul sarcinii cu multe simptome, specifice acestei perioade, cum ar fi greaţă, vărsături, scăderea poftei de mâncare sau stare de rău. Nimic neobişnuit până acum.
Te mai pot deranja diferite mirosuri, de ţigară, de mâncare sau de parfum.
Aceste simptome sunt normale la început, dar dacă ele persistă, este vorba de o sarcină toxică. Sarcina toxică este acea sarcină în care disconfortul apărut poate fi punctul de plecare al multor neplăceri viitoare care au loc în organism.
1. Cauzele apariţiei sarcinii toxice
În urma unei reacţii adverse la schimbările hormonale care se produc în timpul sarcinii, poate apărea o sarcină toxică. Cauza exactă care declanşează o sarcină toxică nu se cunoaşte cu exactitate, dar se presupune că un rol important în apariţia ei o au estrogenul şi progesteronul.
2. Factorii de risc
Sarcina toxică poate apărea în mai multe situaţii: vârsta înaintată a mamei, greutate corporală prea mare sau din contră prea mică, ereditatea, probleme gastro-intestinale sau hepatice, sau chiar de natură psihologică.
Mai poate fi e vină şi consumul crescut de grăsimi animale, fumatul dar şi în condiţiile în care copilul se dezvoltă cu anumite anomalii, cum ar fi Sindromul Down.
3. Cum putem preveni greţurile
În primul rând trebuie să vă protejaţi simţul olfactiv, ferindu-vă de mirosuri prea puternice care vă pot face rău. Tutunul, parfumul, sau chiar mirosul unor mâncăruri,vă pot menţine o stare de rău permanent.
Trebuie să aveţi grijă şi cu ce vă hrăniţi. Alimentele să fie bogate în substanţe nutritive, să mâncaţi fructe şi legume proaspete, cereale integrale. Să evitaţi cafeina, mâncarea condimentată, sau fructele de mare.
Cel mai bine ar fi să mâncaţi puţin şi des, în felul acesta menţinând glicemia la un nivel normal. În cazul în care glicemia scade, apare oboseala, greaţa, durerile de cap şi chiar vărsăturile. Şi nu uitaţi să consumaţi multe lichide.
4. Se poate trata sau ameliora sarcina toxică
Este binecunoscută sintagma Mai bine previi decât să tratezi. Din discuţiile cu diferite mămici care au trecut printr-o sarcină toxică şi ştiu cât de dificilă este perioada sarcinii, am tras următoarele concluzii. Ele vă vor ajuta să depăşiţi cu bine această perioadă sau chiar să evitaţi multe neplăceri legate de sarcina toxică:
-consumă o cantitate mai mică de lipide.
-foloseşte cât de mult ghimbir poţi.
-evită preparatele care conţin fier.
-apelează dacă este cazul la acupunctură, la reflexoterapie, sau hipnoză.
-asigură-te că ai în jurul tău o atmosferă liniştită, sau dacă ai nevoie, apelează la consiliere de specialitate.