Anamaria Vasile

Traditii de Craciun. Ce trebuie sa faci ca sa-ti mearga bine tot anul viitor

Nasterea Domnului Iisus Hristos este sarbatorita in zilele de 25, 26 si 27 decembrie, iar seara de 24 decembrie este cunoscuta si sub denumirea de Ajunul Craciunului.

In Romania, exista mai multe traditii si obiceiuri de Craciun, transmise din generatie in generatie. In satele din Oltenia, in Ajunul Craciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineata, aprind focul in soba si atata jarul cu ajutorul unui vreasc, in timp ce rostesc o urare de Craciun: “Buna dimineata lui Ajun! /C-a venit intr-un ceas bun /Sa ne-aduca: porcii grasi si unturosi /Si oamenii sanatosi, /Vacile cu vitei, oile cu miei, scroafele cu purcei, clostile cu pui, gainile cu oua. La anul si la multi ani!”.

Obiceiul colindatului

Una dintre cele mai indragite traditii de Craciun este mersul cu colindul. In prima zi de Craciun, colindatorii merg din casa in casa cu steaua in mana si le vestesc oamenilor nasterea lui Iisus prin cantece si poezii. Se spune ca acela care nu le deschide poarta colindatorilor va avea parte de un an neroditor si de ghinioane in casa, cauzate de zgarcenia de care a dat dovada.

Citeste si articolul : Cand este Pastele Blajinilor in 2020. Ce obiceiuri se respecta de sufletul celor adormiti
In Maramures, la colindat merg si adultii, nu numai copiii. Ei sunt primiti de gazde si cinstiti cu cozonac, sarmalute, preparate din carne de porc, colaci si vin.

Tot in data de 25 decembrie, oamenii le trimit urari si mesaje de Craciun celor dragi, carora le transmit gandurile lor bune.

Un alt obicei popular este atarnarea unei crengute de vasc in case. Vascul apare in mai multe culturi, iar originea sa nu este cunoscuta. De exemplu, poparele scandinave credeau ca vascul o reprezinta pe zeita dragostei, Friga, si ca acele cupluri care se saruta sub vasc vor fi impreuna toata viata. In traditia crestin-ortodoxa, se spune ca acela care pune vasc in casa va avea un an imbelsugat, fericire si pace in familie.

De asemenea, in ziua de Ajun, cei care voiau sa afle cum vor sta cu sanatatea in anul care urmeaza taiau pe jumatate un mar. Daca fructul avea viermi la interior, credinta era ca omul va fi urmarit de boala. Un mar putred insa anunta moartea.

Citeste si articolul : Sfaturi pentru a scapa de o durere de cap
Gospodinele stiu ca toata casa trebuie curatata luna inainte de Ajun, cand nu mai au voie sa dea cu matura, pentru ca o veche superstitie spune ca asa se alunga norocul din casa. Iar crestinii nu au voie sa bea rachiu in Ajunul Craciunului.

O alta traditie specifica Munteniei, Olteniei si Banatului este ca gospodinele sa prepare un aluat folosit pentru a alunga deochiul animalelor din gospodarie. Astfel, animalele vor fi sanatoase tot anul si vor da mai mult lapte, scrie digi24.ro