Anamaria Vasile

Tratament revolutionar pentru afectiunile inimii, cu ajutorul undelor acustice

Cum apar problemele?

Inima primeste oxigen si substante nutritive prin arterele coronare. In anumite imprejurari, indeosebi cand peretele arterelor se ingroasa, lumenul arterelor se micsoreaza sau se astupa complet. Acest fenomen se produce datorita procesului ce incepe din tinerete numit – ateroscleroza.

Cardiopatia ischemica (CI) este cea mai frecventa boala intalnita atat in tara noastra, cat si la nivel mondial. Cardiopatie inseamna imbolnavirea inimii, iar ischemie inseamna irigare insuficienta.

Manifestarile (semnalele) ischemiei (irigarii insuficiente) pot fi sub mai multe forme: angina pectorala, infarctul miocardic, insuficienta cardiaca, tulburari de ritm.

„Pacientii care sufera de aceste afectiuni au frecvent simptome care le afecteaza calitatea vietii, astfel durerea (angina) in spatele sternului este principala manifestare a unei cardiopatii ischemice.

Afectiunile cardiace reprezinta o provocare majora pentru medicul cardiolog, chirurgul cardio-vascular, dar si pentru producatorii de aparatura medicala specializata”, a explicat prof. univ. dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiolog, doctor in stiinte medicale, Gral Medical.

Prevalenta anginei refractare:

– 41% din cazurile de angina pectorala tratata farmacologic cu scheme medicamentoase complete, dupa un an de tratament, manifesta recurenta anginei;

– 24 – 30,3% din pacientii cu by-pass aorto-coronarian au recurenta anginei in primul an de la interventie si 40% din acestia in primii 6 ani;

– dupa PTCA (angioplastia coronariana percutanata transluminala): 25 -31% din pacienti au angina la 2 ani de la interventie.

Cele mai noi tratamente de revascularizare a inimii

Cu tot tratamentul maximal aplicat bolnavilor cu cardiopatie ishemica, un numar de bolnavi raman cu angina pectorala (angina refractara), iar la altii angina apare dupa un interval de timp de la aplicarea metodelor clasice de tratament.

Potrivid prof. univ. dr. Eduard Apetrei, noua metoda utilizata in cardiologie foloseste undele acustice, cu ajutorul carora circulatia in zonele afectate de boala arterelor coronare este refacuta.

Metoda este utila mai ales pentru pacientii cu angina pectorala la care angina pectorala nu raspunde la tratamentul recomandat sau la pacientii cu angina pectorala care nu pot beneficia de operatia de bypass sau angioplastie cu implantare de stent (vase coronarine prea mici, riscul operatiei prea mare, afectiuni asociate ce contraindica procedurile sau bolnavul nu este de acord cu operatia).

Tratamentul CardioFort se aplica cu ajutorul unui aparat de ultima generatie, un echipament medical complex in care sunt integrate 3 aparate :

– electrocardiograf;

– ecocardiografcare (ce poate detecta zona in care vascularizatia inimii este deficitara);

– emitator de unde acustice (undele acustice sunt dirijate in zona de suferinta a inimii, zona ischemica, unde produc dezvoltarea circulatiei coronariene).

Beneficiile si rezultatele CardioFort:

– interventia nu necesita spitalizare;

– interventia nu necesita anestezie;

– timp de tratament redus;

– monitorizarea interventiei in timp real;

– efecte rapide de revascularizare si ameliorare a durerii;

– stimularea formarii de noi vase de sange (angiogeneza);

– imbunatatirea anginei pectorale si a functiei cardiace;

– imbunatatirea capacitatii de efort;

– imbunatatirea calitatii vietii.

Metoda aceasta de tratament nu are efecte secundare (fara durere, fara aritmii, fara embolism arterial etc).

In urma tratamentului se inregistreaza o diminuare a zonei cu irigare deficitara la pacientii:

– cu angina pectorala (durere);

– care nu pot face sau refuza sa faca operatie (Bypass);

– care nu pot face sau refuza sa implanteze stenturi;

– la care tratamentul cu medicamente are efecte slabe sau ineficiente