Anamaria Vasile

Trebuia să fie cea mai frumoasă zi din viața lor, dar ceva neașteptat s-a întâmplat… Mireasa a luat microfonul…

De obicei, nunțile sunt un prilej perfect pentru bărbații care pornesc pe sinuosul drum al căsniciilor de a-și dovedi iubirea pentru cele alese. Așa cum se întâmplă în viață și unele nunți fac excepție de la regulă.

Asta s-a petrecut și cu doi tineri însurăței, care au fost protagoniștii unui moment absolut adorabil în care mireasa i-a făcut o surpriză de proporții alesului ei.

Aceasta și-a declarat iubirea cu ajutorul uneia dintre cele mai cunoscute piese rap din istorie. „Ice, ice, baby”, hitul lui Vanilla Ice a răsunat în salon în aplauzele nuntașilor, care au rămas impresionați de curajul doamnei.

Din bătrâni s-au transmis numeroase obiceiuri populare de care tinerii căsătoriţi ţin cont pentru a avea parte de o căsnicie fericită. Nimeni nu ştie cât de mult rost au, însă oamenii le respectă cu sfinţenie, pentru că “aşa trebuie, aşa am pomenit”.

Un obicei cu o deosebită importanţă este legat de aruncatul boabelor de orez şi grâu. Deşi, în prezent, acest lucru se practică doar la starea civilă, bătrânii spun că ar trebui păstrat şi la biserică, întrucât are o deosebită importanţă.

“Tinerii de astăzi înlocuiesc boabele de grâu şi de orez cu confetti, ceea ce e un lucru rău. Şi asta pentru că, atât grâul, cât şi orezul semnifică fecunditatea aruncată peste trupurile mirilor şi viaţa îmbelşugată ce îi aşteaptă.

De asemenea, uralele şi muzica lăutarului nu sunt nici ele lipsite de semnificaţie. Zgomotul este menit de a alunga spiritele rele ce vin în ziua nunţii pentru a le lua din darurile divine ale cuplului”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării din Călăraşi.

Să nu se întâlnească două mirese!

O tradiţie veche spune că mireasa trebuie să se uite prin verighetă la mire şi să spună „cum nu-mi iese din ochi, aşa să nu-mi iasă din cuvânt”. Astfel, soţul îi va fi mereu loial.

Un alt obicei este ca mireasa să arunce buchetul de flori domnişoarelor venite la nunta ei. Se spune că cea care îl prinde va fi următoarea care se căsătoreşte. Tot ea primeşte şi voalul miresei.

Chiar dacă se mărită pe timp de vară, se spune că mireasa nu are voie să poarte sandale sau orice fel de pantof deschis la degete, pentru că îi pleacă norocul printre degete.

De asemenea, se crede că dacă lumânarea de cununie se rupe în timpul nunţii, unul dintre miri va muri curând. Două mirese nu trebuie să se întâlnească în aceeaşi zi, căci una dintre ele va muri negreşit.

Toate aceste superstiţii sunt împărţite în două mari categorii: ce este bine şi ce nu este bine să se întâmple în timpul nunţii.

Semnele bune:

1. Să întâlneşti o pisica neagră sau un coşar în ziua în care te căsătoreşti.

2. Să ieşi din casă cu dreptul, să se arunce cu orez în miri dupa ieşirea din primarie / biserică etc.

3. Aduce noroc să plângi la nuntă.

4. Dacă se sparge ceva de sticla e de bine, se spune că s-a spart ghinionul.

5. Dacă îţi iese în faţă cineva cu o găleată plină cu apă înseamnă că o să ai o viaţă plină.

6. Dacă în ziua nunţii plouă, se zice că vei avea o viaţă îmbelşugată.

7. Pentru noroc se leagă pantofi de maşina cuplului căsătorit.

8. Dacă eşti călcat pe picior în biserică vei fi toata viaţa sub papuc.

9. Cine iese primul din biserică o să fie „şef” în casă.

10. Obiceiul de a suna claxonul maşinilor din „cortegiul nupţial” derivă din convingerea că făcând astfel se pun pe fuga spiritele rele.

11. Voalul protejează mireasa de spiritele rele care sunt invidioase pe bucuria ei.

12. Mirele trece mireasa peste pragul casei pentru ca în trecut se credea că, dacă aceasta se împiedică la intrarea în noua casă, purta ghinion căsătoriei.

13. Atunci cand vine mirele să te ia de acasă trebuie să-l priveşti prin inelul de logodnă, de undeva astfel încât să nu te vadă. Se spune că aşa cum îl vei vedea atunci, aşa îl vei avea toată viaţa: vesel şi zâmbitor sau încruntat şi supărat.

14. Mireasa trebuie să poarte în ziua nunţii ceva vechi, ceva nou, ceva albastru, ceva împrumutat şi ceva din aur şi atunci căsnicia ei va fi fericită.

15. Lumânările de la cununie trebuie păstrate şi când ai o ceartă sau o problemă în familie le aprinzi şi conflictul va fi stins.