Anamaria Vasile

Trucurile părinților cu 2 sau mai mulți copii când aceștia nu se înțeleg

Pentru mine, că mamă, educația copiilor este pe primul plan. Și nu mă refer doar la ce învață la școală, ci la educația lor spre a deveni oameni buni, empatic, înțelegători etc.

Petrec mult timp încercând să le explici de ce noi (mama, tata, bunici, prieteni) fac anumite lucruri, și de ce și ei trebuie să facă tot felul de lucruri pe care poate nu ar vrea să le facă.

Uneori, copiii mei nu vor să împartă jucăriile, de exemplu. Sunt sigură că mulți părinți se confruntă cu asta. Bine, recunosc ca uneori mă confrunt și cu Edi care împarte tot ce are, un colț de șervețel de are, el dă și prietenilor din el. Oricum, revenind la celelalte momente, când nu vrea de exemplu să împartă ceva cu sora lui.

Ariana, fiind mai mică, își dorește prezenta fratelui său, dar uneori el are activități la care simte că ea l-ar deranja.

Evident, discutăm, le explicăm, atât ei cât și lui, că e bine să își acorde și spațiu, dar e bine să stea și împreună.

Uneori însă discuțiile astea pot dura ore în șir, cu supărări mari pentru pitici, iar rezultatele nu apar, pur și simplu. Sunt oameni și ei, au zile mai proaste…

Și, de ce să nu recunoaștem, și noi avem zile proaste și nu mereu reușim să ne facem înțeleși așa cum am vrea.

Atunci… apelam la mici trucuri!

De exemplu, cea mai recentă găselniță pentru a-i face pe cei doi frați să  se înțeleagă e cea din imagine.

Edi vrea să se joace, are maneta pusă la PlayStation, dar Ariana vrea și ea să se joace cu el. Însă el nu ar vrea să îi strice jocul, iar pentru a nu izbucni un conflict, ce am făcut? I-am dar Arianei o maneta, dar ea nu e conectată la PS. Însă având senzația că se joacă, sta liniștită cu fratele ei, iar amândoi sunt bucuroși.

E un mic truc, dar la noi a funcționat!

Tot legat de PlayStation, avem următoarea situație: unul vrea să stea pe PS, iar altul vrea să se uite la desene. Noi avem un sigur televizor în casă și am fost nevoiți să găsim o soluție. Fiecare are alocată o jumătate de oră pentru activitatea lui. Ne-am folosit de un ceas din acela clasic, cu limbi și i-am arătat Adrianei: când ajunge la și jumate sau la fix, vine rândul ei. Așa, ea așteaptă cuminte să se joace Edi sau să se uite la desene și mă anunță când e tura ea la televizor. Ne-a scutit de multe discuții!

Un alt sfat pe care îl putem da părinților care se confruntă cu un conflict legat de ordinea în care cei doi frați trebuie să facă o activitate. De exemplu, noi am avut discuții legate de băița de seară. Amândoi voiau să fie primii la băiță. Așa că am făcut regulă: o seară intră Edi primul, o seara face baie Ariana prima. Așa am stins conflictul. Funcționează și în alte situații de rutină în care nu se înțeleg care să fie primii.

Nu am scapat nici de discuțiile pentru locul la masă. Știu siiiigur că mulți părinți s-au confruntat cu faptul că amândoi copiii, din oricâte scaune ar avea la dispoziție, îl vor dori pe ACELAȘI! Ca să nu îi mai vedem luptând pe scaun, am alocat câte un loc la masă, care rămâne fix pentru noi toți. Eu stau lângă Ariana, Edi stă lângă soțul meu și e liniște și armonie când mâncăm!

Acestea sunt micile discuții pe care le au între ei piticii noștri, dar dincolo de acestea, ei se iubesc enorm, nu stau unul fără celălat, nu dorm unul fără altul. Sunt doar mici conflicte normale între frați, de care la maturitate vor râde!

Sper că v-au fost de folos trucurile mele și vă aștept în comentarii sau mesaje pe Instagram cu metodele voastre ce împăcare ale piticilor.

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Categories count color