Anamaria Vasile

UN DOCTOR ITI SPUNE CE SE INTAMPLA DACA DORMI PE PARTEA STANGA IN FIECARE NOAPTE TIMP DE O LUNA

Dupa o zi lunga si stresanta la serviciu, abia asteptam sa ne intoarcem acasa si sa ne intindem in pat. Dormitorul devine un adevarat sanctuar unde ne putem destinde, relaxa si reincarca bateriile pentru a doua zi.
Stiai insa ca pozitia in care dormi isi pune amprenta nu numai asupra calitatii somnului, ci si a sanatatii intregului organism?
Daca te intrebi care este cea mai potrivita pozitie pentru dormit, afla ca majoritatea medicilor recomanda sa dormi pe partea stanga. Haide sa vedem in continuare de ce este bine sa dormi pe stanga, precum si beneficiile dormitului in aceasta pozitie noapte de noapte timp de o luna.
Dr. John Douillard, sustine ca dormitul pe partea stanga usureaza si sprijina in primul rand digestia, asta pentru ca stomacul si pancreasul sunt pozitionate usor catre stanga, iar forta de gravitatie intervine si ea in procesul de digestie a alimentelor. Daca dormi pe burta, pe spate, sau pe partea dreapta, stomacul trebuie sa munceasca in plus pentru a procesa hrana pe timpul noptii.
Potrivit lui Douillard, dormitul pe partea stanga sprijina considerabil si functia sistemului limfatic. Spre deosebire de sistemul circulator, care este mobilizat de forta de pompare a inimii, sistemul limfatic nu dispune de o astfel de pompa, asa ca circulatia limfei se bazeaza in mare parte pe forta de gravitatie. Atunci cand stai intins pe partea stanga, splina – organul guvernator al acestui sistem, precum si vasele limfatice, se dreneaza mai usor, sprijinind astfel eliminarea toxinelor din organism.
Sistemul limfatic, alcatuit din splina, noduri limfatice si vase limfatice, este cel mai important si mai extins sistem cu rol de detoxifiere al corpului. Nu degeaba in medicina ayurvedica se pune un accent deosebit pe reglarea circulatiei limfei pentru prevenirea si vindecarea multor boli si afectiuni. De asemenea, dormitul pe partea stanga asigura o functionare mai eficienta a intestinelor si imbunatateste motilitatea intestinului gros.
Dar potrivit medicului specialist John Douillard, probabil cel mai important motiv il reprezinta sprijinirea functiei circulatorii a aortei, o artera principala care si ea descrie traiectoria unui arc de cerc in segmentul stang al corpului. Ori dormitul pe stanga inlesneste asadar functia cardiaca, astfel fiind necesara o forta mai mica de pompare a sangelui catre stomac si in segmentul inferior al corpului prin artera aorta.
Iata cate beneficii importante asupra sanatatii intregului corp are simpla ajustare a pozitiei in care dormi! Daca esti obisnuit sa dormi intr-o alta pozitie decat pe partea stanga, incearca sa asiguri o tranzitie cat mai lina catre noua pozitie de somn. Relaxeaza-te, ia lucrurile incet si nu te forta sa ramai in aceasta pozitie chiar de la inceput daca nu te simti confortabil.
Incearca sa variezi pozitia obisnuita de somn cu aceasta noua pozitie pana cand reusesti sa adormi fara probleme in pozitia corecta.

Comentează