Anamaria Vasile

Un mesaj de la aceasta tanara domnisoara pentru toti romanii care mananca o paine amara in strainatate

Cu toții am auzit uneori fraza „În străinătate de români să te ferești cel mai tare!”, sau am primit sfaturi de pe la rude și cunoștințe,

„Mai bine să nu ai de-a face cu români acolo, ferește-te de ei!”, dar așa o fi cu adevărat? Atât de răi, egoiști, oportuniști, invidioși și prefăcuți am devenit, oare?

O ziaristă din România, Sanda Nicola, aflată în concediu în străinătate a publicat pe pagina sa

de Facebook, în urma experiențelor avute, următoarea reflecție la care nu puține au fost aprecierile dar și comentariile primite:

„Moștenim o cultură a violenței psihice, a prefăcătoriei, a distrugerii reputației, a falsei prietenii, a denigrării celor care ies în evidență, etc.

Rareori mai găsești prietenie sinceră și solidaritate între români. E regretabil! Viața grea i-a transfigurat.

Oamenii se tem să spună ce simt, ce gândesc, de frica trădării și/sau a represaliilor. Nu mai suntem chiar atât de toleranți pe cât se spunea cândva.”

„Românii între români în străinătate sunt răi, invidioși, agresivi, rasiști, miștocari, profitori, egoiști și aroganți.

Nu toți, dar majoritatea. Și eu mă feresc de această majoritate. Uită de unde au plecat și că n-aveau ce să mănânce și că mulți vin doar ca să profite de statul străin ca să își achite creditele

și se poartă între ei de parcă ar fi în concurență directă.(…) Mie personal mi s-a întâmplat să fiu atacată verbal (…) pe stradă, sau la sala de fitness, tocmai de români.

Am început să fiu precaută cu ei așa cum eram cu rromii. Odată ajunși în străinătate, de cele mai multe ori românii își vor nega identitatea de rușine și din cauza discriminării dar și din cauza aroganței. Puțini reușesc să se simtă și să trăiască liberi în conștiința de români.