Osteoporoza determina o pierdere de 30-40% a masei osoase, cu un ritm anual de 1-2%, in special la femeile aflate la menopauza, dar ii poate afecta si pe barbati. Iata cateva remedii naturiste pentru osteoporoza:
1. Macerat din lamai si oua: lasati la macerat timp de 7 zile, coji pisate de oua in zeama de lamaie; consumati cate 3 lingurite pe zi.
De asemenea, consumati frecvent lamai, ceaiuri din plante, miere. 2.
Infuzie de plante: Pentru a inlesni echilbrarea organismului si a stopa declacifierea, sunt necesare plante calmante si remineralizante.
Iata un exemplu: radacina de gentiana, frunze de busuioc, maghiran, cimbru, menta dulce amestecate. Se face infuzie din care se beau 3 cani pe zi. 3.
Bai cu uleiuri esentiale – de musetel si de pin. 4.
Tratament intern cu produse naturiste – capsule cu pulbere de coada calului, calciu din stridii, timp de o luna, de 3-4 ori pe an. 5.
Plantele medicinale potrivite pentru aceasta afectiune sunt angelica chinezeasca, coada calului, soia, susanul, migdalul, socul (si tinctura), papadia, urzica, seminte de urzica ( are estrogeni), pirul, tinctura de mielarea.
6. Solutie din 1-2 litru de alcool medicinal, 50 de aspirine pisate, 2 linguri de zeama de lamaie; se macereaza 2-3 zile, agitand din cand in cand lichidul.
Se ung locurile dureroase. 7. Pentru insuficienta estrogenica: cate o lingurita de tinctura de marar, diluata in jumatate de pahar cu apa, de 3-4 ori pe zi, minimum 6 luni.
Tinctura se poate face din 20 de linguri de seminte de marar macerate in 1/2 litru de alcool de 70 de grade; se macereaza 8 zile dupa care se filtreaza.
Se pastreaza in sticlute mici. 8. Aromaterapie cu ulei de sunatoare, maghiran, rozmarin, cuisoare, nucsoara, dafin. 9.
Cromoterapie: rosul si portocaliul stimuleaza regenerarea osoasa. 10.
Comprese: se amesteca 3 varfuri de cutit de piper negru cu un pahar de sare grunjoasa si 1/2 litru coniac; se lasa la macerat 5 zile; se aplica pe locurile dureroase.
Osteoporoza inseamna „oase poroase”. Oasele noastre sunt foarte puternice in jurul varstei de 30 de ani, apoi incep sa piarda densitate.
Mai mult de 10 milioane de americani au osteoporoza, ceea ce creste riscul unor fracturi. Aproximativ jumatate dintre femeile de peste 50 de ani vor avea o fractura cauzata de osteoporoza in timpul vietii lor.
Simptomele osteoporozei
Este posibil sa nu realizati ca aveti osteoporoza pana in momentul aparitiei unei fracturi sau pana cand veti observa o schimbare evidenta in postura dumneavoastra.
De fapt, unii oamenii pot suferi o pierdere osoasa masiva fara sa realizeze acest lucru. Durerile de spate, cauzate de schimbarile ce au loc la nivelul vertebrelor, pot fi primul semn ca ceva este gresit.
Osteoporoza si fracturile
Osteoporoza este cauza principala a 1.5 milioane de fracturi in fiecare an. Fracturile vertebrale compresive sunt cele mai intalnite- mici fracturi care pot provoca prabusirea vertebrelor si pot modifica forma coloanei vertebrale.
Fracturile de sold pot cauza probleme de mobilitate de durata si cresc riscul de deces. Fracturile pelviene, in zona incheieturilor si alte fracturi sunt, de asemenea, frecvente la persoanele cu osteoporoza.
Care este cauza osteoporozei?
Oasele noastre sunt in mod constant reconstruite, pe tot parcursul vietii. Oasele sunt alcatuite din colagen, o proteina care ofera cadrul de baza si fosfat de calciu, un mineral care intareste structura osoasa.
Cea mai mare schimbare in densitatea osoasa la femei intervine la 5-7 ani de la menopauza.
Cine face osteoporoza?
Pierderea osoasa este o parte naturala a procesului de imbatranire, dar nu toata lumea va pierde suficient de multa densitate osoasa incat sa faca osteoporoza.
Cu toate acestea, cu cat sunteti mai in varsta, cu atat sansele de a suferi de aceasta boala sunt mai mari.
Oasele femeilor sunt, in general, mai subtiri decat cele ale barbatilor. Tocmai din acest motiv, nu este o surpriza ca 90% dintre pacientii americani care sufera de osteoporoza sunt femei.
Factori de risc pe care nu ii putem controla
Femeile foarte slabe au sanse mai mari sa faca osteoporoza. Ereditatea joaca un rol important, la fel si etnia.
Osteoporoza este mult mai frecventa in randul albilor si asiaticilor, desi afro-americanii si hispanicii nu sunt complet in afara razei de risc.
Anumite afectiuni (diabetul zaharat de tip 1, artrita reumatoida, bolile inflamatorii intestinale, dereglarile hormonale) pot fi legate de pierderea mesei osoase.