Anamaria Vasile

10 sfaturi legate de sănătatea copiilor pentru toți proaspeții părinți

Multi dintre cei care devin parinti au reactii exagerate cand isi vad bebelusii regurgitand, vomitand si facand alte lucruri pe care un beleus le face de obicei. Iar bebelusul simte anxietatea parintilor.

Proaspetii parintii chiar pot afecta negativ primul an al bebelusului din cauza faptului ca se ingrijoreaza multi si uneori inutil pentru fiecare lucru neinsemnat. Este cam constipat, face de prea multe ori? Regurgiteaza prea mult?

Mananca prea putin sau prea mult? Plange oare prea mult sau insuficient? Recunoasteti aceste intrebari? Aceasta ingrijorare va impiedica sa fiti spontani si sa va bucurati de primul an de viata al bebelusului.

Iata cele mai bune sfaturi pentru parintii, in primul an de viata al bebelusului.

Greseala nr. 1: Intrati in panica pentru orice si nimic.

Sfat: Bebelusii sunt mult mai vigurosi decat ne vine sa credem. Incercati sa fiti mai relaxati – astfel primul an de viata al bebelusului va fi si pentru dumneavoastra plin de bucurii.

Greseala nr. 2: Nu lasati bebelusul sa planga.

Sfat: In general, plansul face parte din natura lor. Dar daca bebelusul plange neconsolat timp de o ora si plansul este insotit de febra, eruptie, sau voma persistenta, sunati imediat medicul.

Greseala nr. 3: Treziti bebelusul in timpul noptii pentru a fi alaptat.

Sfat: Este posibil si benefic pentru bebelusii alaptati – si pentru mamicile lor – sa doarma noaptea. Daca bebelusul alaptat nu se trezeste in timpul noptii, atunci lasati-l sa doarma.

Greseala nr. 4: Confundati regurgitarea cu voma.

Sfat: Pentru a intelege daca bebelusul vomita sau nu, trebuie sa va ganditi la frecventa. Daca bebelusul vomita din cauza unui virus gastrointestinal, va vomita din nou dupa 30 sau 45 de minute, indiferent de programul sau de masa.

Greseala nr. 5: Febra bebelusului nu va ingrijoreaza.

Sfat: Sistemul imunitar al unui copil nu este pregatit pentru a se lupta singur cu o infectie, deci urmariti cu atentie daca micutul face febra si anuntati medicul atunci cand temperatura bebelusului depaseste 38 °C.

Greseala nr. 6: Nu ati instalat corect scaunul de masina.

Sfat: Dupa ce ati ales modelul potrivit, cereti ajutorul unui specialist de la magazin sau oricui altcuiva care se pricepe pentru a va asigura ca l-ati instalat corect. Viata bebelusului poate depinde de scaunul de masina si de modul in care este instalat.

Greseala nr. 7: Neglijati igiena orala

Sfaturi:

► Nu-i dati copilului lapte in pat dupa ce i-au erupt dintii, deoarece il expuneti unui risc mai mare de carii provocate de biberon.

► Folositi o compresa sterila umezita pentru a sterge gingiile bebelusului. Si incepeti sa folositi periuta de dinti dupa ce copilul implineste un an.

► De asemenea, este important sa aveti grija ca micutul sa primeasca destule fluoruri. Fluorurile sunt prezente in mod natural in apa si ajuta la prevenirea cariilor. In unele zone apa de la robinet contine un nivel sufucient de floururi, dar in caz contrar discutati cu medicul despre necesitatea unor suplimente de fluoruri.

Greseala nr. 8: Va ignorati casnicia

Sfat: Evitati aceasta greseala frecventa avand grija sa nu va indepartati atunci cand sunteti numai in doi, fara bebelus.

Greseala nr. 9: Va certati prea mult (sau prea putin) in fata bebelusului

Sfat: Este normal sa va mai enervati din cand in cand fiindca acest lucru face parte din viata in comun cu alta persoana. Iar daca oamenii incep sa tina prea mult in ei, este la fel de rau ca atunci cand sunt in extrema cealalta. Deci aveti grija de armonia din familie, insa nu va fortati sa fiti tot timpul calmi.

Greseala nr. 10: Acceptati sfaturi de la persoane sau din surse nepotrivite

Sfat: Si aceasta este o greseala clasica a tinerilor parinti, iar pentru a o evita trebuie sa fiti atenti de unde va informati. Alegeti un medic de familie in care sa aveti incredere si intotdeauna cereti-i sfatul.