Anamaria Vasile

10 caracteristici surprinzătoare pe care le moștenim genetic

Cercetătorii au scos la iveală caracteristici surprinzătoare pe care copiii le pot moşteni de la părinţi. Fie că este vorba de nivelul de inteligennţă, daltonism sau lipsa podoabei capilare, acestea au o strânsă legătură cu genele predecesorilor.

Aţi moştenit culoarea ochilor de la mamă şi forma feţei de la tatăl vostru? Este incredibil cum putem avem părţi identice cu cele ale părinţilor noştri, copii ale genelor lor, scrie BrightSide.me. Dar ce alte lucruri am putea moşteni de la predecesori?

Ultimelor cercetări în domeniul geneticii scot la iveală caracteristici surprinzătoare pe care copiii le pot moşteni de la părinţi:

Nivelul colesterolului

Mulţi oameni cred că nivelul ridicat de colesterol se datorează în total alimentaţiei. Însă, de multe ori, acesta este influenţat şi de genele noastre. Aproximativ una din 500 de persoane are o mutaţie genetică care duce la acumularea de colesterol în sânge. Aceşti oameni vor avea nivelul ridicat al colesterolului chiar dacă mănâncă numai legume.

Chelie

Una dintre genele care joacă un rol important în căderea părului este localizată în cromozomul X. Oamenii îl moştenesc de la mamele lor. Dar nu te grăbi să o învinovăţeşti pentru părul tău rar – există şi alte gene implicate, inclusiv cele moştenite de la tată. Mai mult, mediul are un efect important.

Nivelul de inteligenţă

Când o mamă îşi ceartă copilul pentru rezultatele şcolare şi aduce în discuţie studiile ei, într-o oarecare măsură argumentul ei este corect. Succesul academic este într-un procent de 55% moştenire genetică. Deci, dacă părinţii au demonstrat abilităţi remarcabile în timpul studiilor, ar trebui să vă ridicaţi la nivelul aşteptărilor.

Dependenţa de cafea

Bei multă cafea? Ei bine, genele au o contribuţie însemnată. Oamenii de ştiinţă au efectuat un studiu în care au comparat persoane care consumau o cantitate importantă de cafea şi altele care puteau renunţa la acest viciu.

S-a dovedit că al doilea grup avea un set special de gene şi absorbeau cofeina mai încet. Ei nu simţeau o nevoie particulară de a bea în mod regulat cafea pentru a-şi creşte nivelul de energie.

Diabet zaharat

Diabetul de tip 2 se dezvoltă de obicei în rândul persoanelor în vârstă. Dar uneori apare la copiii şi adolescenţii cu un stil de viaţă activ. Aceasta este o urmare a unei mutaţii genetice, deşi inclusiv dieta săracă poate fi unul din factorii declanşatori.

Daltonism

Incapacitatea de a diferenţia anumite culori este adesea moştenită genetic de la mame. În cea mai mare parte, bărbaţii suferă de această problemă.

Intoleranţă la lactoză

Ar putea suna surprinzător, dar 65% dintre adulţi au o capacitate redusă de a digera lactoza. O anumită genă este responsabilă pentru acest lucru. Când un copil este încă foarte tânăr şi are nevoie de lapte pentru a supravieţui, corpul creează o enzimă pentru digerarea lactozei. Pe măsură ce această persoană devine adultă, abilitatea de a digera produsele lactate scade.

Abilitatea înnăscută de a conduce o maşină

Ceea ce mulţi dintre noi au suspectat de mult a fost confirmat de oamenii de ştiinţă: nu toată lumea are abilitatea înnăscută de a conduce o maşină. Puteţi trece mult mai uşor examenul de conducere dacă genele moştenite vă influenţează gradul de orientare, viteza reacţiilor, atenţia distributivă sau memoria.

Oamenii de ştiinţă cred ca aceste gene sunt moştenite de 30% din populaţie.

Problemele oftalmologice

Dacă ambii părinţi au probleme cu vederea, atunci riscul moştenirii genetice este de aproximativ 50%.

Popularitatea

Ar putea suna incredibil, dar secretul popularităţii este moştenit de la părinţi. Oamenii de ştiinţă de la Harvard au ajuns la această concluzie după ani de cercetare minuţioasă.