Anamaria Vasile

12 tinere in rochii rosii intra pe scena

Cele 12 tinere prezente in acest show de televiziune reusesc sa ii uimeasca pe cei care le privesc cu o reprezentatia extraordinara de muzica si culoare.

La inceput fetele vin pe scena tinand in mana cate o bagheta si imbracate la unison in rochii de culoare rosie.

La un moment dat fetele se intorc cu spatele spre spectatori pentru ca apoi sa revina in fata lor cu buchete de flori multicolore care au aparut din baghetele lor magice.

Decorul scenei cuprinde de altfel o multime de ramuri pline de flori asemeni unui peisaj de primavara autentica.

Spectacolul nu se opreste aici ci continua cu alte transformari ale rochiilor celor 12 dansatoare intr-un curcubeu de culori cu totul neasteptate.

Astfel, cu multa indemanare, fetele reusesc sa isi schimbe culoarea rochiilor dintr-o singura miscare.

Acestea apar imbracate in galben apoi albastru stralucitor, roz inflorat sau alb cu buline.

Fetele se tin de mana pentru a „masca” oarecum miscarea prin care dau drumul unei rochii de alta culoare. Aici este vorba de costume speciale si de ani intregi de repetitii.

Astfel de costume fie sunt gandite si realizate chiar de artisti, fie sunt cumparate din magazinele specializate – o rochie de acest fel poate costa chiar si 2000 de euro.

Rosul se focalizeaza in spatele retinei, fortand lentila oculara numita cristalin sa devina mult mai convexa pentru a aduce acesta culoare in fata. Din acest motiv, avem impresia ca zonele colorate in rosu se misca inainte. Acest lucru ar putea explica de ce aceasta culoare ne atrage atat de mult atentia.

Influenta rosului si a nuantelor sale

Femeile par sa fie atrase de tonalitati reci de rosu spre violet. Gama lor de preferinte se incadreaza intre „rosul de cireasa” si purpuriu/ rosu aprins (magenta) si rosu fierbinte (fuchsia). Atunci cand i se adauga culorii rosii mai mult alb, se ajunge la tonalitati pastelate de roz, cu o semnificatie mult diferita.

Reactiile constiente si subconstiente se indreapta in acest caz spre o senzatie de delicatete si intensa feminitate, cu atat mai mult cu cat tonalitatea devine mai pala.

Barbatii, pe de alta parte, prefera nuante de rosu spre portocaliu, de la rosul de tomata pana la rosul indian si caramiziu. Atunci cand se adauga negru si gri pentru a se crea tonalitati calde, se obtine un maro roscat cu sugestii extrem de masculine sau pamantene.

Portocaliul face asadar culoarea rosie mai deschisa, iar violetul mai inchisa, la fel cum albul, negrul si griul ii confera mai multa sau mai putina stralucire.

In acelasi timp, contextul in care este amplasat rosul ii poate transforma influentele. De exemplu, atunci cand rosul este prezent pe un fundal negru, el straluceste asemeni unui intens foc; pe un fundal alb, culoarea rosie isi pierde din intensitate; in contrast cu portocaliul, rosul tinde sa para lipsit de viata.

Patratele colorate in rosu par sa fie mai mari atunci cand sunt intercalate cu unele negre.