1 Eliminaţi toate cheltuielile inutile. Răspunsul la întrebarea „Am cu adevărat nevoie de acest lucru?” vă va direcţiona către cumpărăturile cu adevărat necesare, care să acopere doar nevoile de bază. În magazine, urmăriţi ofertele de tip „2 la preţ de 1″, „cumperi 3 şi plăteşti doar 2″ sau cupoanele cu reduceri, pe care le găsiţi în toate hipermarketurile.
2 Folosiţi maşina personală cu moderaţie, doar când este neapărat nevoie. Acest lucru va elimina costurile cu benzina sau motorina, dar şi eventualele costuri suplimentare legate de reparaţia autoturismului. Păstraţi combustibil în rezervor pentru urgenţe.
3 Economiile la curent se pot face prin stingerea luminii atunci când nu sunteţi în încăpere. La fel procedaţi şi cu apa – opriţi robinetul dacă nu folosiţi sau folosiţi strict cât este necesar.
4 Eliminaţi toate facturile neesenţiale. Dacă petreceţi mult timp la serviciu şi ajungeţi seara târziu, renunţaţi la abonamentul de internet sau de telefonie fixă. Oricum le folosiţi rar!
5 Economisiţi de unde se poate, mai ales la categoria produse pentru întreţinerea casei – raţionalizaţi consumul, adăugând apă în săpunul lichid, folosiţi filtrul original în loc să aruncaţi banii pe filtre de hârtie pentru cafea, apelaţi la oţet pentru a dezinfecta obiecte şi folosiţi şampon când spălaţi rufe. Când banii sunt puţini, economiile se pot face oriunde!
6 Dacă nu puteţi renunţa la viciul cafelei, o variantă ar fi să o îndoiţi cu apă. La serviciu, uitaţi de automatul de cafea, aducând de acasă un termos care să vă ajungă întreaga zi.
7 Nu renunţaţi la hrana sănătoasă. De cele mai multe ori, este o prejudecată că alimentele sănătoase sunt scumpe. Este nevoie doar de puţină atenţie la ceea ce introduceţi în lista de cumpărături. Nu renunţaţi la ingredientele de bază şi nici la condimente. Combinaţiile inteligente şi câte puţin din fiecare vă vor ajuta să nu flămânziţi.
8 Umpleţi golurile din frigider cu gheaţă – astfel va consuma mai puţin. Specialiştii spun că un frigider plin consumă mai puţin decât unul care are pe rafturi doar câteva alimente.
9 Reorganizaţi şifonierul şi „recondiţionaţi” vechile haine, potrivindu-le după culori şi croieli. O garderobă frumoasă este şi o garderobă la care se adaugă un pic de inventivitate.
10 Folosiţi telefonul cu măsură, doar pentru apeluri urgente. Dacă nu puteţi fi „expeditivi”, schimbaţi abonamentul pe care îl aveţi cu unul care oferă minute incluse. O altă variantă ar fi să renunţaţi la abonament pentru o cartelă SIM pe care o folosiţi pentru conversaţii ocazionale.
11 Dacă aveţi spaţiu suplimentar în locuinţă, nu ezitaţi, cel puţin pentru o perioadă limitată, să închiriaţi una dintre camere.
12 Faceţi economii importante la electricitate dacă, în loc să urmăriţi ştirile la tv, vă plimbaţi sau faceţi jogging într-un parc din apropierea casei.
13 Amânaţi pentru o vreme hobby-urile. De cele mai multe ori, acestea sunt costisitoare şi vă împiedică să vă atingeţi scopul de a strânge cureaua. Încercaţi să vă ocupaţi timpul liber într‑un mod creativ şi sănătos fără a cheltui prea mulţi bani.
14 Dacă banii de cărţi sunt o problemă care vă fură plăcerea lecturii, nu vă privaţi de un roman bun. Încercaţi să vă faceţi un abonament lunar sau trimestrial la o bibliotecă de cartier.
15 Când faceţi cumpărăturile din hipermarket, încercaţi şi mărcile proprii, pe care le are fiecare lanţ comercial. Acestea sunt mai ieftine decât brandurile consacrate şi au avantajul că acoperă multe categorii de produse, în special cele necesare casei. În ţările din vestul Europei, mărcile proprii deţin o pondere importantă în coşul de cumpărături al unei familii.
16 Socializarea este importantă, dar ieşirile în oraş sunt scumpe. Faceţi vizite prietenilor acasă şi chemaţi‑i la voi. Nu mergeţi la restaurante dacă nu vă permiteţi. Petrecerile în cadru restrâns întăresc relaţiile dintre voi.
17 Folosiţi cash. Dacă plătiţi cu cardul, nu aveţi întotdeauna control asupra sumelor. Banii lichizi sunt mai uşor de gestionat.
18 Când banii sunt puţini, disciplina de fier este cheia reuşitei. Puteţi trăi decent dacă vă organizaţi priorităţile şi cheltuiţi doar pentru lucrurile absolut necesare. De mare ajutor este şi implicarea celorlalţi membri ai familiei. Şi ei trebuie să fie conştienţi de situaţia financiară dificilă şi trebuie să participe activ la organizarea bugetului familiei.
Planificarea bugetului
Evidenţa lunară a veniturilor şi cheltuielilor vă arată unde se duce mare parte din banii câştigaţi. Faceţi o lista cu cheltuielile importante (alimente, întreţinere, rate), dar şi o listă cu cheltuielile secundare (haine, ieşiri, ziare, cafea, benzină etc.), la care adăugaţi data încasării veniturilor, dar şi data fiecărei plăţi.
Astfel, veţi şti cât înseamnă cheltuielile fixe şi cât puteţi reduce din cheltuielile flexibile.