Anamaria Vasile

7 mituri pe care le-ai auzit des cu privire la sarcină

O perioadă deosebit de importantă în viaţa femeilor este sarcina. Tot ceea ce face o femeie în acest timp de nouă luni poate influenţa dezvoltarea copilului şi de aceea, toată această perioată poate deveni stresantă. De aceea este bine să ştim ce este adevărat şi ce nu legat de sarcină:

1. Sarcina este o trăire minunată pentru orice femeie

Lucrurile nu stau chiar aşa. Nu pentru toate femeile sarcina trece fără probleme, ca să poţi afirma după aceea că a fost o experienţa minunată. Aici intervin factorii de natură socială, psihologică, dar mai ales cei de natură biologică, care vor face ca fiecare sarcină să fie diferită. Pentru că fiecare femeie este diferită, la fel vor fi şi sarcinile lor, aşa că nu trebuie comparate cu celelalte.

2. Copilul este afectat de stres

Stresul este un răspuns al corpului nostru la atacul asupra lui din exterior. Ca răspuns, organismul eliberează anumiţi hormoni, care te pregătesc pentru reacţia fizică, şi stresul practic nu poate fi evitat.
Diferenţa constă în stadiul de stres în care ne aflăm la un moment dat. Cel acut şi moderat, sunt o reacţie normală a organismului şi nu-i poate face rău copilului. În cazul în care stresul devine sever şi cronic, situaţia poate deveni gravă, şi ar putea fi un factor de risc pentru declanşarea ADHD-ului mai târziu la copii.

3. Pirozis sau bebeluşul cu păr

Arsurile la stomac pe timpul sarcinii sunt ceva normal şi fac parte din simptomele sarcinii. Adevărul este pe undeva la mijloc. Se poate afirma că femeile care au născut copii cu păr pe cap, au avut şi arsuri de stomac. Dar nu este un fapt dovedit în totalitate şi trebuie făcute mai multe studii în acest sens. Cercetătorii susţin că hormonii de sarcină ar fi responsabili de creşterea părului capilar la bebeluşi.

4. Un copil gras este neapărat şi un copil sănătos

Nimic mai neadevărat. Mulţi părinţi se fălesc cu copiii lor trecuţi bine de o anumită greutate, afirmănd că sunt copii sănătoşi. Dar aceşti copii vor fi viitorii adulţi supraponderali cu mari probleme de sănătate dacă nu se vor lua măsuri din timp.

5. Exerciţiile fizice trebuie evitate de femeile gravide

Trebuie acordată o mare atenţie odihnei pe timpul sarcinii, dar asta nu înseamnă că mişcarea trebuie să lipsească cu desăvârşire. Cel mai simplu şi uşor de realizat, fără un efort mare, este plimbarea în natură, care pe lângă faptul că este relaxantă, face bine şi copilului.

6. Mit popular legat de forma abdomenului unei gravide

În funcţie de asta se ştii ce va fi copilul, fată sau băiat. Dar asta nu are legătură cu realitatea. Prin întinderea muşchilor în urma unei sarcini anterioare, copilul va fi poziţionat mai jos. Din contră, dacă bebeluşul este mai sus, aceasta este prima sarcină şi muşchii abdominali sunt mai puternici.

7. Apetitul mare este un indiciu pentru naşterea unui băiat

Deşi poate părea bizar, acest lucru s-a dovedit a fi adevărat şi există chiar şi dovezi în acest sens.