Anamaria Vasile

Acest baietel are o voce cum nu ai mai auzit

Oamenii talentati se cunosc inca de mici, iar copilul din clipul postat mai sus este un real talent.

La o varsta frageda acesta poseda o voce care i-ar face gelosi si pe cei mai mari artisti ai lumii.

Prezent la un concurs de talente copilul a reusit sa ii uimeasca pe juratii cu interpretarea sa.

Cand organismul trece prin perioada pubertatii, laringele creste mai mare si mai gros. Aceasta modificare apare atat la baieti cat si la fete, dar este mult mai evidenta in cazul baietilor.

In vocea fetelor se modifica doar cateva tonuri, lucru abia perceptibil, in timp ce la baieti vocea se schimba in mod seminificativ.

Laringele este situat la nivelul gatului si joaca un rol major in crearea sunetelor vocale. Doi muschi, numiti si corzi vocale, sunt intinsi pe laringe si sunt asemanatoari unor benzi de cauciuc.

Atunci cand o persoana vorbeste, aerul este eliberat din plamani fapt ce duce la vibratia corzilor vocale, care la randul lor, produc suntele vocii. Tonalitatea sau intensitatea vocii este controlata de gradul de incordare al corzilor vocale in momentul in care sunt atinse de aerul din plamani.

Inainte ca un baiat sa atinga pubertatea, laringele si corzile sale vocale sunt mici si subtiri. De aceea, tonalitatea vocii este mai inalta decat cea a unui adult. In etapa pubertatii si dupa aceea, baiatul va avea vocea mai groasa, mai profunda ca urmare a faptului ca laringele se mareste, iar corzile sale vocale trec printr-un proces de ingrosare.

In plus, oasele faciale se vor dezvolta. Cavitatile din sinusuri se maresc, nasul si spatiul din spatele gatului cresc, creand mai mult loc in zona fetei, ceea ce duce la marirea spatiului de rezonanta.

In timp ce corpul baiatului se adapteaza la aceste modificari, anumite sunete ale vocii pot fi deranjante. Acest proces dureaza doar cateva luni.

O etapa normala de crestereSus

Aceste inflexiunui ale vocii copiluluii dvs. sunt doar o parte din aceasta etapa normala de crestere. In timp ce baiatul se obisnuieste cu aceste schimbari, ar poate avea dificultati in a-si controla vocea si este posibil sa faca un efort suplimentar pentru a tine sunetele sub control.

Impreuna cu alte schimbari evidente ale aspectului fizic, veti putea observa o modificare semnificativa la nivelul gatului. Cand laringele se mareste, acesta se inclina intr-un unghi diferit in interiorul gatului, si o parte din el iese in evidenta la partea din fata a gatului. Acesta este marul lui Adam.

Perioada in care intervin aceste modificari difera de la copil la copil, astfel incat vocile unor baieti ar putea incepe sa se schimbe mai devreme, iar in cazul altor baieti un pic mai tarziu.

De regula, vocea unui baiat se va modifica in jurul varstei de 11-14 ani, chiar in urma unui puseu de crestere.

In anumite cazuri, aceasta modificare de voce se poate face treptat, iar in alte cazuri intr-un mod rapid. Daca fiul dvs. este ingrijorat, stresat sau jenat de sunetul vocii sale, explicati-i ca este un lucru temporar si ca oricine trece prin aceasta etapa intr-o anumita masura. Dupa cateva luni, el va avea probabil o voce rezonanta si groasa, asemenea unui adult.