Anamaria Vasile

Acesta e un tango adevărat! Cat de frumos danseaza!

“Spatele drept, puţin aplecat în faţă, condu cu umerii nu cu mâinile!”, pentru a mia oară Cosmin îmi corectează postura. Mi se părea frustrant la început, tango-ul. Eram atât de atent la paşi încât nici nu înţelegeam muzica.

Totuşi, încet, fără să-mi dau seama, am înţeles. Trebuie să dansezi ca să înţelegi ce înseamnă tango argentinian. Este un dans al pasiunii, numai că nu o găseşti din prima. Trebuie să o câştigi, să o descoperi şi poate asta îl face aşa de frumos.

Ce legătură are tango-ul argentinian cu călătoriile? Are.

Daca ai învăţat tango, te va însoţi peste tot şi vei găsi o milonga (petrecere unde se dansează tango) oriunde vei călători. Călătoreşti pentru tango şi găseşti tango oriunde călătoreşti.

Tango-ul argentinian este sinonim cu Buenos Aires. Dacă ştii tango vrei să mergi în Buenos Aires să dansezi la o milonga adevărată sau să mergi la cursuri avansate pentru a-ţi perfecţiona tehnica. Dacă nu ştii, visezi să înveţi acolo.

Tango-ul argentinian a apărut în 1880 în circumstanţe, zic unii, dubioase şi, o dată cu vocea si geniul lui Carlos Gardel şi propovăduirea la Hollywood de către Rudolf Valentino, tango-ul a devenit uşor unul din cele mai populare dansuri din lume.

Tango este în sine călător. Inspirat probabil din ritmuri africane, a crescut în Buenos Aires, a călătorit în Europa unde şi-a făcut studiile şi s-a întors în Buenos Aires pentru a se maturiza. De atunci călătoreşte prin toată lumea şi se dezvoltă.

Dacă n-ai înţeles nimic din ce am zis citeşte câte ceva despre istoria tango-ului argentinian de la profesionişti pe milonga.ro.

Tango argentinian în Buenos Aires

Istoria Tango-ului Argentinian este strâns legată de istoria Buenos Aires-ului. Este o tradiţie şi face cumva parte din sufletul oraşului. Spectacolele de tango, milongile şi cursurile sunt mai frecvente decât în orice alt oraş din lume. Se dansează şi pe stradă, pentru turişti, dar a-ţi imagina că toată lumea dansează tango pe stradă este ca şi cum ai veni în Bucureşti şi te-ai aştepta să vezi căluşari pe Magheru.

Pentru a simţi spiritul tango-ului pe deplin îţi recomandăm o vizită în timpul unui festival de tango. Ai de unde alege.

Festivaluri de tango din Buenos Aires:

Buenos Aires Tango Festival – are loc la sfârşitul lui februarie – începutul lui martie şi înseamnă în jur de 100 de spectacole gratuite şi concerte.

Comemorarea morţii lui Carlos Gardel în iunie – O săptămână de tango, spectacole, milongi şi cursuri

World Tango Festival în octombrie, o săptămână de celebrări, spectacole şi workshop-uri

Buenos Aires Tango Festival, în august, organizat de către conducerea oraşului, durează mai mult de două săptămâni şi adună în jur de 400 000 de oameni. Festivalul constă în multe evenimente gratuite, concerte, cursuri, spectacole şi milongi. Tot atunci are loc şi Mundial de Tango, campionatul mondial de tango argentinian. Este recunoscut pentru milonga ce se ţine în centrul Buenos Aires şi poate aduna chiar şi 10 000 de dansatori.

Festivalul Internaţional de Tango în prima săptămână din decembrie

Ziua naţională a tango-ului pe 11 decembrie, ziua de naştere a lui Carlos Gardel

Buenos Aires International Queer Tango Festival care anul trecut a fost ţinut în noiembrie

De reţinut ca iarna în BA este mult mai blândă ca la noi cu temperaturi între 5 si 8 grade, iar vara sunt frecvente zilele cu temperaturi de peste 35 grade.

Sud-americani sau de pe alte continente, mii de oameni celebreaza zilele acestea la Buenos Aires tangoul. Dansul care combina in mod inegalabil eleganta si pasiunea este mandria nationala a argentinienilor.

In fiecare vara, acestia organizeaza un festival care se adreseaza atat dansatorilor profesionisti, cat si amatorilor. Si la care, indiferent cat de bine stiu pasii, participantii se distreaza strasnic.

Sute de dansatori din 25 de tari isi vor demonstra maiestria in competitia care va dura zece zile. Concursul se desfasoara in doua sectiuni: una de tango traditional si o varianta mai elaborata, cu personaje si o poveste.

Pentru profesionisti este pus in joc titlul mondial. Insa nimeni nu-i impiedica pe muritorii de rand sa danseze asa cum sa pricep, sau sa ia lectii. Doar suntem in Argentina, tara tangoului.

Nimic nu pare deocamdata sa tulbure frumusete tangoului, desi existau temeri ca epidemia de gripa noua si recesiunea economica ar putea sa le taie oamenilor cheful de dans.