Anamaria Vasile

Alertă alimentară în România din cauza unor fructe şi legume contaminate: ‘Nu există antidot’

Medicul Tudor Ciuhodaru a arătat, într-o postare pe Facebook, că în România există o alertă alimentară, din cauza unor fructe şi legume contaminate.

Potrivit medicului, cea mai frecventă substanţă toxică întâlnită la fructele şi legumele contaminate şi comercializate în România este imazaliul (E233), substanţă interzisă în Uniunea Europeană.

Acest barbat a montat o cameră ascunsă pentru a afla de ce iubita lui se trezește în fiecare…
„M-am măritat la 30 de ani cu Mihai. Într-o zi a adus o fată să doarmă la noi în casă. El…
Testele efectuate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au identificat 10 astfel de substanţe interzise, iar cele mai riscante sunt merele şi cartofii.

Medicul Ciuhodaru a explicat că 98% din mostrele de mere şi cartofi testate conţin cel puţin un tip de pesticid.

„Ce trebuie să sţiţi:

1. Testele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au identificat 10 astfel de substanțe

2. Merele și cartofii sunt cele mai riscante. (98% din mostrele testate conțin cel puțin un tip de pesticid).

3. Efectele toxice depind de doză şi durata expunerii.

4. Nu există antidot.

5. Tratamentul este doar simptomatic. Esenţiale sunt decontaminarea şi suportul vital.

6. Valorile înregistrate nu ar trebui să producă efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional ( doza maximă de imazalil 0,03mg/kg pe zi) dar se pot înregistra reacţii alergice sau iritative.

7. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.

8. În caz de expunere sau posibilă expunere: sunaţi la un centru de toxicologie sau la 112.

9. Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută în special la suprafaţa alimentelor.

10. Nu uitaţi că fructele se spală corect ţinându-le sub jet de apă timp minim 60 de secunde sau măcar într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată.

Rețineți!

1.Citiți cu mare atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați!

2.Fructele si legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte”, a scris medicul în postarea de pe Facebook.