Anamaria Vasile

Antiinflamator natural pentru sciatica

Sciatica este termenul medical care caracterizeaza durerea care radiaza de-a lungul nervului sciatic, de la nivelul spatelui pana spre picior. Nervul sciatic este cel mai lung nerv din organismul uman.

Desi o hernie de disc este una dintre cauzele frecvente ale sciaticii, exista si alte afectiuni care pot pune presiune pe nervul sciatic, inclusiv: steatoza spinala, tumori spinale sau traume.

Curcuma (turmericul) amelioreaza sciatica si inflamatia din partea inferioara a spatelui. Multi experti au sustinut ca acest condiment poate ajuta la minimizarea inflamatiei cronice si ameliorarea durerilor de spate.

Acesta a fost folosit in Ayurveda in mai multe secole pentru a trata artrita, care este uneori cauza principala a durerii de spate si/sau sciatica.

Cercetatorii din Malaezia au confirmat faptul ca extractul de curcuma ar putea ajuta in durerile legate de probleme nervoase.

Curcuma este un inhibitor selectiv de COX-2. COX-1 si COX-2 sunt enzime care apar in procesul inflamator. COX-1 este considerata a fi buna, pentru ca indeplineste un anumit rol de indreptare in jurul inflamatiei si sustine mucoasa stomacului.

Curcuma este unul dintre puținele condimente folosit atât ca mirodenie, cât și în tratamentul a numeroase afecțiuni. În India este apreciat de mii de ani pentru proprietățile sale curative, fiind o componentă principală a medicinii ayurvedice.

Condimentul este produs din rizomul plantei care, după ce este recoltat, se fierbe câteva ore și se lasă la uscat. În cele din urmă, este măcinat într-o pudră galben-portocalie. Curcuma are o aromă picantă și amăruie, iar parfumul său amintește de cel al ghimbirului cu care, de altfel, se și înrudește.

Principalii producători de curcuma sunt India, Indonesia și China. Abia recent, condimentul a ajuns să fie utilizat și în Europa.

Ce substanțe nutritive conține curcuma și ce beneficii aduce organismului?

Curcuma este o sursă excelentă de fier și mangan și o sursă bună de vitamina B6, fibre și potasiu.

În ultimii ani, proprietățile benefice ale consumului de curcuma au fost intens studiate. Înainte de a pătrunde în Europa, chinezilor și indienilor le era cunoscut ca remediu pentru o gamă largă de afecțiun: de la boli ale inimii sau dureri menstruale, până la dureri de dinți sau învinețirea pielii.

Studii recente au arătat că uleiurile volatile din această plantă au proprietăți anti-inflamatoare și s-au dovedit eficiente în prevenția cancerului, a bolii Alzheimer și a bolilor de ficat.

Mai mult, curcuma conține un pigment galben-portocaliu numit curcumin, despre care se spune că ar avea efecte asemănătoare cu substanțe medicamentoase puternice ca hidrocortizonul și fenilbutazona, dar fără toxicitatea acestora din urmă. Curcuminul, alături de quercitină, o altă subsanță nutritivă din acest condiment, are puteri antioxidante și distruge celulele precanceroase ale colonului.

La fel ca celelalte condimente, curcuma este de un real ajutor în afecțiunile digestive ca sindromul colonului iritabil sau boala Crohn.

Oamenii folosesc antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi aspirina, ibuprofenul sau Advilul pentru a combate inflamatiile, insa acestea pot perturba mucoasa stomacului in timp. In plus, sunt pline de chimicale.

De ce sa iei medicamente, cand un produs alimentar sau condiment poate face exact acelasi lucru?

Ba, mai mult, nu are efecte secundare! Cel mai bun mod de a calma durerile cu turmeric este sa il infuzati in lapte obisnuit sau lapte de cocos si sa adaugati un strop de piper negru, pentru asimilare.