Anamaria Vasile

Au dat lovitura! Românii care vor primi bani multi în plus pe lângă pensie

Calculele făcute pentru primarii care conduc câteva orașe mari din țară, bazate pe veniturile cuprinse în declaraţiile lor de avere, arată ce sume importante de bani vor primi edilii, în plus față de pensia lor obișnuită

Calculele făcute pentru primarii care conduc câteva orașe mari din țară, bazate pe veniturile cuprinse în declaraţiile lor de avere, arată sumele exorbitante de bani pe care le vor primi, în urma prevederilor din Codul administrativ, adoptat de guvernul Dăncilă prin Ordonanță de Urgență.

Femeile și bărbații se pot pensiona mai rapid

Toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliilor judeţene vor avea drept la o indemnizaţie lunară.

În cazul multora dintre actualii edili, ”prima de pensie” oferită de noul Cod administrativ depășește pensia medie. Sporul ca fi calculat la nivelul a 0,4% din venitul lunar, înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani). Această indemnizaţie se poate cumula cu orice alt tip de pensie.

Asta prevede metodologia din proiectul de hotărâre privind procedura pentru punerea în aplicare a art. 210 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2010 privind Codul administrativ, cea care stabileşte ce indemnizaţii lunare vor avea, pe lângă pensie, actualii edili şi şefi ai consiliilor judeţene. Excepţie fac cei care au fost condamnaţi definitiv.

Calculele făcute pentru primarii care conduc câteva orașe mari din țară, bazate pe veniturile cuprinse în declaraţiile lor de avere, arată ce sume importante de bani vor primi edilii, în plus față de pensia lor obișnuită, scrie adevărul.ro.
Astfel, Nicolae Robu, primarul Timişoarei, care are în prezent un venit lunar de 6.736 de lei, va încasa suplimentar, când va ieşi la pensie, suma de 1.296 de lei (mai mult decât pensia medie din prezent, care este de 1.182 lei).