Anamaria Vasile

Boli ascunse de transpiratia in exces

Cei care transpira abundent in contexte nejustificate sufera de o afectiune numita hiperhidroza.

Daca faci parte din aceasta categorie, pentru a te trata eficient, trebuie sa cunosti elementele declansatoare ale acestei tulburari.

Cauzele transpiratiei excesive sunt multiple: emotiile puternice, epuizarea nervoasa, dereglarile hormonale, efortul exagerat, diabetul, ingerarea de lichide in cantitate mare, hipertiroidismul, obezitatea ori menopauza.

In ceea ce priveste transpiratiile nocturne, poate fi vorba despre tuberculoza, cancer (limfom), administrarea de medicamente antidepresive, hipoglicemie, accidente vasculare cerebrale sau neuropatii.

Hipertiroidia, caracterizata prin producerea excesiva de hormoni tiroidieni, intensifica activitatea majoritatii organelor si tesuturilor organismului.

O consecinta este si transpiratia abundenta, inclusiv la nivelul palmelor si talpilor.

Daca aparent fara motiv (efort fizic, caldura) hiperhidroza este asociata cu simptome precum: puls rapid, palpitatii cardiace, respiratie grea, scadere in greutate, potrivit adevarul.ro.

Chiar daca apetitul este mare si aportul de hrana este consistent, este cazul sa te prezinti la medic pentru un control.

Leziunile hipotalamusului genereaza transpiratie excesiva, fiindca hipotermia (scaderea temperaturii corpului), specifica afectiunii, debuteaza cu episoade de transpiratie si de inrosire a pielii, care scad temperatura corpului pâna la 32 de grade Celsius.

Fenomenul se asociaza cu oboseala, scaderea activitatii cerebrale si tensiunii, cu aritmie cardiaca si cu diminuarea amplitudinii respiratorii.

Din cauza cresterii cantitatii de testosteron, ce survine in cazul sindromului ovarelor polichistice, apare si transpiratia excesiva.

De asemenea, hiperhidroza poate fi unul dintre simptomele diabetului. De aceea, este bine sa elimini aceste suspiciuni de boala

. In cazul in care hiperhidroza este o consecinta a unor afectiuni, trebuie sa le tratezi. Efectul secundar va fi si atenuarea transpiratiei excesive.