Anamaria Vasile

Câinele vrea o muşcătură din sandwich-ul stăpânului

Momentele petrecute alături de animale reprezintă de fiecare dată un prilej de bună dispoziţie şi relaxare deplină. Cei ce au în jurul lor câini ca şi animale de companie ştiu cât de minunaţi sunt şi cât de frumoase le pot face zilele.

Filmuleţul de faţă ne aduce în prim plan o căţeluşă adorabilă, pe nume Linda, care este în acelaşi timp şi foarte pofticioasă. Aflată împreună cu alţi doi câini alături de stăpânul lor, acesteia se pare că i s-a deschis apetitul văzând ca bărbatul savurează o gustare.

Stăpânul stătea liniştit pe canapea mâncând un sandwich-ul, când dintr-o dată căţeluşa începe să scoată nişte sunete ciudate în timp ce se apropia tot mai mult de mâncarea acestuia. Îi era atât de poftă încât a uitat de castronelul ei cu mâncare dorindu-şi să guste măcar puţin din apetisantul sandwich.

Amuzat teribil de situaţie, stăpânul patrupedei încerca insistent să vorbească şi să îi explice acesteia ca ea are pregătit propriul bol cu mâncare. Desigur, căţeluşa nici nu a vrut să audă, lătrând fără încetare. Degeaba a vrut bărbatul să îi explice căţeluşei că ea trebuie să mănânce mâncare specială pentru patrupezi, aceasta aştepta cu nerăbdare să primească puţin din porţia stăpânului.

La un moment dat, Lindei i s-au alăturat şi ceilalţi căţei ai familiei cu toţii poftind la sandwich-ul stăpânului lor. Nimeni nu ar fi putut rezista rugăminţilor celor trei căţei adorabili ce stăteau cu ochii aţintiţi spre gustarea apetisantă, dând din codiţe. Întreaga situaţie e atât de amuzantă, încât ne binedispune instantaneu. Adorabil!

Marile greşeli ale iubitorilor de câini: care sunt cele mai periculoase alimente pe care le dau oamenii acestor animale?

Stăpânii de câini îşi pun animalele în mare pericol dacă obişnuiesc să le hrănească cu resturi de la masă ori cu diverse „trataţii”, care se pot dovedi fatale. Iată mai jos o listă a celor mai periculoase ingrediente, întocmită de un expert în alimentaţie canină.

Sistemul digestiv canin este diferit de cel uman şi nu are mecanisme care să îi permită să proceseze toate alimentele pe care le consumă oamenii, avertizează un expert britanic.

Şi totuşi, mulţi oameni continuă să hrănească aceste animale cu mâncare de la masa oamenilor, putând astfel ajunge să le imbolnaveasca din dragoste, avertizează Kristina Johansen, specialist în alimentaţia câinilor.

Ea afirmă că oamenii pun, literalmente, viaţa câinilor lor în pericol atunci când le dau ciocolată, struguri sau chiar vin. Alteori, e vorba despre mâncăruri de zi cu zi, ce conţin diferite ingrediente care nu le fac bine câinilor – de exemplu, sosurile pot conţine ceapă.

E uşor să hrănim câinii cu resturi de la masă, dar trebuie să ţinem minte că, deşi îi considerăm drept membri ai familiei, ei sunt totuşi foarte diferiţi de oameni în ceea ce priveşte fiziologia sistemului digestiv şi că, din această cauză, anumite alimente, chiar dintre cele pe care noi le considerăm sănătoase, pot fi toxice pentru ei, a explicat expertul.

Iată cele mai periculoase 10 alimente şi substanţe:

ciocolată

îndulcitori artificiali

struguri şi stafide

cafeină

nuci de Macadamia

alcool

sâmburi/seminţe de fructe

resturi de mâncare de la masă

oase gătite

ceapă şi praz

Ceapa şi prazul conţin o substanţă care atacă globulele roşii din sângele câinelui şi poate duce la anemie, stare de slăbiciune şi dificultăţi de respiraţie.

Strugurii şi stafidele pot provoca leziuni ale rinichilor, uneori fatale.

Câinii nu sunt adaptaţi pentru a metaboliza alcoolul şi cafeina, care le pot provoca leziuni ireversibile ale organelor, iar ciocolata conţine theobromină, care nu este descompusă de organismul câinelui, astfel încât se poate acumula în corp până la niveluri toxice, chiar letale.

Totuşi, există şi alimente „umane” care pot fi date câinelui în deplină siguranţă: jumări de ou, morcovi, floricele de porumb.

Situl-ul Kristinei Johansen, Elmo’s Kitchen, oferă şi o aplicaţie care permite stăpânilor de câini să verifice dacă anumite alimente sunt bune pentru câinele lor sau nu.