Anamaria Vasile

Cum reacţionează un câine când îşi revede stăpânul după trei ani de absenţă

Câinii, aceşti prieteni adevăraţi ai omului, nu pot rezista prea mult despărţiţi de stăpânii lor. Şi ce poate fi mai reprezentativ în acest sens decât momentul revederii după o despărţire de lungă durată? Reacţia de bucurie a patrupezilor este imensă, iar acest lucru se poate vedea şi în aceste imagini.

Dacă nu ştiaţi cum reacţionează un câine în momentul în care îşi revede stăpânul plecat de ceva vreme de lângă el, veţi înţelege mult mai bine vizionând aceste imagini explicite. Patrupedul însoţit de stăpâna sa aşteaptă în holul aeroportului ca soţul ei să se întoarcă dintr-o lungă călătorie.

Trecuseră deja 3 ani de când căţelul nu-şi mai văzuse stăpânul.

La început, atât bărbatul cât şi câinele stau nemişcaţi privindu-se reciproc pentru ca în clipa următoare patrupedul să sară în braţele bărbatului bucurându-se nespus.

Parcă ar vrea să-i „spună” cât de mult i-a dus dorul şi cât de mult l-a aşteptat să se întoarcă iarăşi acasă: „Să nu mai pleci niciodată de lângă mine, mi-ai lipsit atât de mult!” – i-ar spune aproape plângând câinele.

Ceea ce a urmat ar emoţiona pe oricine deoarece este cea mai bună dovadă a faptului că şi câinii pot fi capabili de sentimente, iar reacţiile lor spun totul. Aceştia ne învaţă de multe ori ce înseamnă să fii credincios şi iubitor în mod necondiţionat. Când ai alături un câine atât de iubitor ca cel din aceste imagini, orice zi ţi se va părea mult mai frumoasă!

Da, chiar asa. Afectiunea e reala si stiintific se numeste ‘anxietate cauzata de despartire’. Se manifesta atunci cand catelul ramane singur acasa – de exemplu atunci cand pleci la serviciu : devine agitat, incepe sa planga, se tine snur dupa tine prin casa, latra toata ziua, si mai ales cand pleci, strica lucruri prin casa… Momentul e dificil si pentru caine, dar si pentru stapan, insa cu putin efort si cu multa intelegere, situatia poate fi tinuta sub control.

Anxietatea cauzata de despartire sau, mai simplu, teama de a ramane singur, e o problema frecventa la cainii cu stapan. De obicei, e semn ca animalul a devenit prea dependent de stapanul. Iata cateva cauze posibile :

– un caine care e obisnuit sa aiba in permanenta un om in preajma e mai probabil sa reactioneze urat cand se trezeste singur pentru prima oara

– cand cainele si stapanul au stat nedespartiti multa vreme, si acesta din urma lipseste brusc o perioada de timp, animalul va manifesta anxietatea despartirii. La fel se intampla si cand se produce o rasturnare de situatie in ‘familia’ umana a cainelui (divort, deces, schimbarea casei, a stapanului etc.)

– evenimente stresante din copilaria cainelui pot provoca mai tarziu anxietate; daca puiul a fost despartit prea devreme de mama sa (sau de stapan – deces, abandon etc), daca a fost privat de afectiune, daca a trait in conditii improprii ( pe strada, in medii periculoase si stresante) ori daca a fost maltratat, in aceste conditii e mult mai probabil ca animalutul sa dezvolte o frica acuta de a fi lasat singur.

– Un caine care a trecut de la un stapan la altul sau care nu a fost socializat corespunzator e mai susceptibil de a avea reactii negative atunci cand e lasat singur – el pastreaza in memorie durerea pierderii sigurantei (a stapanului, in acest caz )

– O cauza importanta o constituie si lipsa de autoritate a stapanului. Cainii sunt animale care traiesc in grupuri mari ( ca si lupii, in haite). Ei sunt obisnuiti sa aiba un conducator ( alfa ) si accepta chiar si plecarea acestuia, dar nu si invers. Asa ca daca te comporti ca si cum el ar fi conducatorul haitei, atunci si purtarea sa va fi in consecinta: nu va accepta faptul ca tu, supusul sau, pleci. Trebuie sa recastigi autoritatea si supunerea catelului tau ca sa fiti amandoi fericiti: tu ca te asculta, el ca te slujeste.

– Lipsa de activitate poate fi si ea o cauza a anxietatii. Daca nu ii oferi prilejul de a-si consuma energia cumva ( plimbat, alergat, joaca etc), atunci el va cauta alte cai de a-si micsora aceasta tensiune: pantofi rosi, haine ferfenitite, jucarii stricate, iata doar cateva din modurile prin care cainele tau incearca sa-ti comunice ca se plictiseste…