Anamaria Vasile

Cât trebuie să dormim, în funcție de vârstă? Al 6-lea motiv este foarte important

Cât trebuie să dormim, în funcție de vârstă? Al 6-lea motiv este foarte important – Importanta odihnei pentru sanatatea noastra este cunoscuta de toata lumea. Stim cu totii ca trebuie sa ne odihnim pentru a putea fi eficienti si pentru a ne putea duce sarcinile la bun sfarsit fara niciun fel de problema.

Somnul este si mai important pentru persoanele care sufera de afectiuni cronice. Un lucru pe care ar trebui sa-l stim este numarul de ore de odihna recomandat. Este important sa intelegem ca nu exista o recomandare standard intrucat odihna trebuie adaptata la organismul fiecaruia.

Totusi, specialistii spun ca atunci cand cuantificam orele de somn, trebuie sa luam in considerare si puiul de somn din timpul zilei, chiar daca este de numai 30 de minute.

Ceea ce este general valabil atunci cand discutam despre odihna este ca lipsa somnului cauzeaza grav sanatatii si, astfel, pot aparea diabetul, boli de inima, cancer si asa mai departe.

Cât trebuie să dormim, în funcție de vârstă?

– Nou-născuți până la 2 luni: între 12 și 18 ore

– 3 luni până la 1 an: între 14 și 15 ore

– 1 an – 3 ani: între 12 și 14 ore

– 3 ani – 5 ani: între 11 și 13 ore

– 5 ani – 12 ani: între 10 și 11 ore

– 12 ani – 18 ani: între 8,5 și 9,25 ore

– adulți (peste 18 ani): între 7 și 9 ore

Tocmai de aceea este foarte important sa deprindem obiceiuri sanatoase care sa ne permita sa ne odihnim.
Mai jos va prezentam 7 motive pentru care trebuie sa acordati o foarte mare atentie obiceiurilor voastre legate de somn:

1. Depresia. Persoanele care sufera de depresie fie dorm foarte mult, fie se lupta cu insomnia. Somnul in exces sau somnul insuficient amplifica depresia.

2. Durerile de cap. Lipsa de somn cauzeaz aparitia durerilor de cap si blocheaza neurotransmitatorii cum ar fi serotonina – hormonul fericirii – sa ajunga la creier.

3. Diabetul. Dormitul in exces favorizeaza diabetul de tip 2 intrucat reduce capacitatea corpului de a procesa glucoza.

4. Dureri de spate. Dormitul in exces este echivalent cu lipsa de miscare si inactivitate care cauzeaza dureri de spate, dureri ale articulatiilor si rigiditatea muschilor.

5. Obezitate. Dormitul in exces incetineste metabolismul care, in loc sa utilizeze energia, o va stoca sub forma de grasime.

6. Boli ale inimii. In urma catorva studii de specialitate s-a constatat ca persoanele care dormeau aproximativ 11 ore pe noapte au dezvoltat un risc mai mare de boli ale inimii fata de persoanele care dormeau 8 ore.

Dormiți de regulă prea mult?
Iată ce trebuie să faceți pentru a scăpa de acest obicei nesănătos…

– Stabiliti un program de somn si respectati-l. In functie de stilul vostru de viata, stabiliti-va propriul program de somn. In plus, se recomanda sa nu aveti niciun dispozitiv aprins pe langa voi. Faceti yoga si meditati.

– Dus. Faceti un dus rece de fiecare data cand va este somn. Va veti trezi imediat.

– Faceti sport dimineata. Daca vreti sa va incepeti ziua cu un tonus activ si plin de energie, faceti miscare dimineata cand va treziti.

– Beti apa. Pentru o buna hidratare, beti un pahar de apa calduta in fiecare dimineata imediat ce va treziti. Daca vi se face somn in timpul zilei, beti un pahar de apa.

– Mentineti-va motivati. Gasiti-va o activitate care sa va capteze interesul si sa va tina trezi. Nu va culcati ca sa scapati de plictiseala sau de viata in general.