Anamaria Vasile

Ce nu ai voie să faci, în ziua de Sfântul Dumitru. Este mare păcat!

Este mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși vineri, pe 26 octombrie. Sfântul Dumitru este ultima sărbătoare a toamnei, iar în această zi creştinii merg la biserică şi, de obicei, renunţă la treburile casnice.

În ziua de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, este bine să respecți cu sfințenie câteva lucruri simple, dar și să ai foarte multă grijă, căci unele tradiții îți cer să nu te abați de la ele.

Pe 26 octombrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Dumitru, este bine să-ți lichidezi toate datoriile, altfel îți va merge rău tot anul. De asemenea, în ziua de Sfântul Dumitru nu ai voie să muncești și nici să-ți vorbești de rău familia și pe cei dragi, pentru că toate răutățile se vor întoarce asupra ta.

Tot în ziua de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie, nu este bine să semeni usturoiul după Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă. În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respectă toate tradiţiile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri şi primejdii.

Creştinii ortodocşi sărbătoresc un mare sfânt pe 26 octombrie. Sfâ ntul Dumitru este trecut în caledar cu cruce roşie, iar această zi este foarte importantă pentru oameni.

Rugăciunea adresată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, rostită în ziua de 26 octombrie îi ajută pe oameni să le meargă bine în continuare şi să fie feriţi de probleme şi necazuri.

„Mare mucenice Dimitrie, izvorâtorule de mir, cel care ai ruşinat păgânătatea, plecându-ne genunchii înaintea ta, ne rugăm ţie cu umilinţă:

Tu, cel care stai înaintea lui Hristos, vindecă-ne prin rugăciunea ta de patimile sufleteşti şi trupeşti care ne apasă! Luminează-ne sufletele moleşite de păcate, tu, cel care te-ai luptat cu tăria Duhului pentru adeverirea credinţei adevărate!

Fereşte-ne, sfinte, prin iubitoarea ta mijlocire, de orice întâmplări rele: de boli, de neputinţe, de potop, de foc, de cutremur, de vrajbă, de lipsuri, de războiul dintre noi, de vrăjmaşii văzuţi şi de cei nevăzuţi şi de toate primejdiile, ca să ne învrednicim şi noi, păcătoşii, în veacul ce va să fie, ca împreună cu tine şi cu toţi sfinţii, să-L slăvim cu bucurie pe Dumnezeu şi să devenim părtaşi vieţii veşnice. Amin!”, este rugăciunea pe care o spun creştinii ortodocşi în ziua de Sfântul Dumitru.