Anamaria Vasile

Catelusul nu-si poate stapani emotiile cand isi revede stapanul

Un caine din rasa Beagle nu-si mai vazuse stapanul de aproximativ 18 luni, datorita faptului ca acesta fusese plecat intr-o calatorie.

Nick Tzekos, proprietarul cainelui, s-a intors acum acasa si are parte de o primire emotionanta.

Charlie a fost extrem de bucuros sa-si revada stapanul, iar reactia lui a fost cat se poate de adorabila.

Cainele i-a sarit in brate si a inceput sa latre zgomotos de parca ar fi vrut sa-i marturiseasca celui pe care nu-l mai vazuse de atata timp tot dorul lui.

Patrupedul parea ca „vorbeste” iar cei din jurul lui erau extrem de incantati de faptul ca Charlie este cainele de companie perfect.

Patrupedul da din coada bucuros si se ridica in doua picioare punandu-si labele din fata pe genunchii barbatului.

Nick se apleaca si isi ia cainele in brate care asemeni unui copil alintat il imbratisa si isi punea capul pe umarul celui care il iubeste si il pretuieste nespus.

Totul a fost surprins pe camera de luat vederi, iar aceste imagini vor fi asezate fara indoiala in caseta cu amintiri a familiei.

Aceasta este dragoste intr-o forma atat de pura!

În sfârşit, eternele dezbateri între iubitorii de câini şi cei de pisici, despre ce animal e mai iubitor, mai bun, mai deştept şi mai frumos, sunt pe cale să-şi găsească răspunsul. Cel puţin la capitolul iubire şi ataşament.

Un studiu realizat de neurocercetătorul britanic Paul Zak, care va fi difuzat în cadrul unui documentar BBC2, a demonstrat că animalele chiar ne iubesc.

Câinii, însă, iubesc oamenii de cinci ori mai mult decât pisicile.

Medicul a ajuns la această concluzie după ce a recoltat mostre de salivă de la un grup de 10 pisici şi 10 câini, cărora le-a testat nivelul de oxitocină, cunoscut ca hormonul ataşamentului.

Asta înainte şi după ce s-au jucat cu stăpânii lor. Analizele au arătat că, la câini, nivelul de oxitocină a crescut de cinci ori mai mult decât la pisici.

„Oxitocina este o substanţă produsă de creier atunci când iubim pe cineva. Este eliberată de mamifere pentru a crea o legătură cu semenii lor şi e una dintre măsurile chimice ale iubirii.

Spre exemplu, noi, oamenii, producem oxitocină între 15% şi 20% atunci când avem o interacţiune plăcută cu un străin, între 25% şi 50% când suntem în compania unei persoane cunoscute şi peste 50% când iubim pe cineva, cum ar fi copiii sau partenerul de viaţă”, spune Zak.

În cadrul experimentului realizat de el, nivelul de oxitocină al căţeilor a crescut cu 57,2% după interacţiunea cu stăpânul.

Ceea ce e mult şi demonstrează faptul că aceste patrupede chiar îşi iubesc sincer stăpânii.

Pe de altă parte, la pisici a crescut cu doar 12% şi asta nu la toate felinele testate, ci doar la jumătate dintre ele.

Cealaltă jumătate nu a produs deloc oxitocină, anunţă cercetătorul, citat de huffingtonpost.com. Iubitorii de pisici nu trebuie, însă, să se descurajeze.

Se ştie faptul că ele sunt mai puţin sociabile decât câinii şi mai degrabă teritoriale.

Cum experimentul a avut loc în laboratorul lui Zak, un loc rece şi nefamiliar pentru animale, acest lucru nu le-a permis felinelor să se relaxeze ca acasă.

„Pisicile ar fi avut un scor mai bun dacă erau testate în confortul locuinţei. Sau măcar mai mult de jumătate ar fi produs oxitocină”, precizează Paul Zak.