Un american a postat recent pe Internet un videoclip in care isi invata fanii cum sa se «bata» cu un bebelus.
Va avertizam insa ca imaginile sunt absolut incantatoare. Un tata si-a folosit copilul pentru amuzament.
Astfel, el a vrut sa le arate internautilor diferite metode prin care sa se «bata» cu un bebelus.
Mai mult, el spune ca le-a aflat punctul slab, acela fiind suflatul in fata.
Primelele 12 luni de viata ale bebelusului tau scump si drag sunt speciale. Desi e un omulet mic si ti se pare ca de la luna la luna e tot mai maricel si mai jucaus, bebelusul tau e dependent de dragostea si atentia parintilor si trebuie stimulat special in fiecare luna.
Acorda-i atentia si dragostea ta pentru ca primul an trece atat de repede. Iata cate un sfat special pentru fiecare luna din primul anisor al bebelusului.
Bebelusul la o luna: stati cat mai aproape
Petreceti timpul impreuna, cat mai aproape. De ce? Bebelusul vede cel mai bine obiectele care se afla la 20-30 cm distanta.
Pe masura ce ochii i se dezvolta, adora sa-si concentreze privirea asupra fetelor. Asa ca atunci cand nu doarme, tineti-va fata aproape de bebe si gannguriti impreuna.
Bebelusul la doua luni:
Ajutati copilul sa-si dezvolte mai bine miscarile mainilor si vederea ajutandu-l sa bata din palme si cantandu-i cantece.
In timp va incerca sa va imite miscarile si vocea, dezvoltandu-si coordonarea dintre privire si mana, dar si limbajul.
Bebelusul va incepe si sa va copieze expresiile. Stati aproape de el si scoateti limba, deschideti gura larg, sau faceti o mutra haioasa
Bebelusul la trei luni: dati-i zdranganele colorate si jucarii stralucitoare
Bebelusul incepe sa se joace cu mainile si sa atinga obiectele. Ajutati-l sa-si formeze coordonarea ochi-mana punandu-i la indemana zdranganele colorate si alte jucarii pe care sa le apuce. Se va amuza si sa-si ridice capul.
Incurajati-l sa o faca in perioadele de joaca pe burtica. Aratati-i oglinzi (aveti grija sa fie sigure pentru bebelus!) ca sa se poata privi in ele.
Il vor stimula sa-si ridice capsorul chiar mai sus pentru a-si vedea fata aceea adorabila de bebe.
Bebelusul la patru luni: gadilati bebelusul!
Aptitudinile sociale, motorii si limbajul incep sa se dezvolte.
Bebelusul arata emotii bombanind pe limba lui atunci atunci cand vede o jucarie stralucitoare, ori incruntandu-se si plangand cu furie daca ii este luata jucaria. Si ia ghiciti – acum se gadila!
Reflexul gadilatului se dezvolta pe la 14 saptamani.
Bebelusul la cinci luni: vorbiti cu bebelusul
Ochii si urechile bebelusului incep sa functioneze la fel de bine ca ale dumneavoastra.
Bebelusul incepe si sa bolboroseasca pe limba lui, poate scotand sunete ce aduc cu tata si mama. Incercati sa ii raspundeti si pronuntati cuvinte simple care sa-l ajute sa invete cum sa comunice.
Repetati cuvintele si incurajati-l atunci cand incearca sa va imite rostindu-le. Incepeti sa-i cititi din carti, aratandu-i obiectele in timp ce le pronuntati numele.
Bebelusul la sase luni: o luati din loc
In curand bebelusul va invasa sa stea in fund si sa se deplaseze. Ajutati-l sa se puna in miscare mai intai punandu-l pe burta.
Apoi puneti o jucarie pe la mica distanta de el si incurajati-l sa se duca sa o ia.
Deoarece bebelusii de aceasta varsta baga totul in gura, aveti grija ca jucariile sa fie mai mari decat interiorul unul sul de hartie igienica.
Si aveti grija sa securizati intreaga locuinta, eliminand pericolele ce ar putea pandi bebelusul ce incepe sa exploreze