Anamaria Vasile

Ce boala risti sa faci in cazul unui consum exagerat de pepene rosu

Imediat cum se fac pepenii roșii și ajung în piețe, aceștia devin nelipsiți și din casele noastre.

Îi mâncăm ca atare, cu pâine sau cu brânză, în cantități nemăsurate, de cele mai multe ori. Aceștia ne hidratează- și ne dau senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Dar dacă nu ne oprim la timp din consumul de pepene verde acesta poate să nu mai aibă aceleași efecte pozitive.

Se cunoaște cazul unei femei care a mâncat de una singură un pepene care cântărea în jur de 9 kilograme.

La început totul era în regulă și nimic nu prevestea că urma să se întâmple ceva rău. Dar ușor au venit și primele semne de îngrijorare: inima nu mai avea ritmul obișnuit, o durea foarte puternic în piept, avea stări de vomă, amețea și făcuse chiar și atacuri de panică.

A avut puterea, dar și inspirația, ținând cont de starea sa de sănătate, și a mers repede la urgențe. Abia la spital a aflat că tot ce ise întâmplase în ultimele ore are legătură anume cu acel pepene.

Femeia a făcut o afecțiune care are legătură cu un consum prea mare de alimente cu un conținut bogat de potasiu.

Aceste alimente pot să atace într-un mod foarte agresiv mai multe organe interne, printre care și rinichii.

Hiperpotasemia, pentru că așa se numește afecțiunea care are legătură cu un consum exagerat de pepene.

Simptomele nu sunt cele mai specifice. În primul rând nu mai funcționează așa cum ar trebui mușchii și inima.

Imediat cum potasiul din sânge ajunge la o cantitate prea mare, cei afectați încep să simtă dispnee, dureri în piept, senzația de vomă, dureri și slăbiciuni la nivelul mușchilor.

Dacă nu este depistată și nici tratată, această boală poate să aibă urmări destul de grrave. Cantitatea de potasiu este într-un raport direct cu masa mușchilor și cu cea generală, a corpului.

Cei care au un exces de greutate, au mai puțin potasiu în organism. Același lucru este valabil și pentru oamenii cu vârsta înaintată.

În cazul acestor categorii potasiul in țesutul adipos este mult mai mic. Din aceste motive analizele și investigațiile medicale sunt absolut necesare periodic.

Nu ignora sănătatea și verificarea permanentă a inimii, a rinichilor, a sistemului urinar. Pentru niște rezultate și mai bune și mai exacte trebuie să treci și pe la cabinetul medicului neurolog.

Este foarte important ca în aceste situații să nu ignori sub nicio formă efectele benefice ale consumului periodic de apă.