Anamaria Vasile

Ce culoare are, de fapt, carnea de somon in stare naturala?

Somonul pe care il vezi pe rafturile din supermarket-uri are, de obicei, culoarea portocalie, dar stiati, de fapt, ca somonul in mod natural are o culoare mai deschisa?

Doar somonul prins, care traieste liber, are carnea roz.Culoarea carnii somonului a facut sa apara tot soiul de mituri legate de acest aliment.

Cu toate acestea, specialistii au concluzionat ca somonul este foarte benefic si trebuie consumat cat mai des, pentru ca acest tip de carne contine acizi grasi, care pot ajuta pe oricine sa traiasca mai mult si mai sanatos.

Exista doua tipuri de somon: salbatic si de crescatorie. Somonul salbatic poate fi gasit in Oceanul Atlantic si se hraneste cu plante bogate in carotenoide, cu care intra des in contact, in mediul sau natural.

De aici si culoarea roz. Celalalt, de crescatorie, este crescut in mod artificial cu concentrate bogate in grasimi si coloranti sintetici.

Aceste chimicale grabesc cresterea si le ofera pestilor de cultura o nuanta portocalie, similara cu cea a somonului oceanic.

„In urma cu aproape cinci ani, o portie de somon de 130 de grame oferea 3.5 grame de Omega-3, consumul recomandat pentru o saptamana.

Acum, aceasta cantitate se injumatateste daca vorbim despre somon de crescatorie. Astfel ca, in loc de o portie, e recomandat sa consumam doua portii din acest tip de somon”, sustine profesorul Douglas Tocher, de la Universitatea Stiling.

De ce e bine să mănânci somon: 15 beneficii ale somonului

Datorită substanțelor nutritive pe care le conține, somonul poate avea numeroase efecte benefice asupra sănătății. Iată 15 motive să mănânci mai des somon:

E bun pentru inimă – datorită acizilor grași Omega 3 și 6, nivelul de trigliceride este redus, astfel încât riscul de formare a plăcilor de aterom de vasele de sânge este minim. Prin urmare, inima ta va fi ferită de probleme și riscul de atac cerebral scade semnificativ.

Te ajută să slăbești – fiind o sursă bogată de proteine și acizi grași, somonul ține de foame, elimină poftele, îmbunătățește circulația, accelerează metabolismul și reduce depozitele de grăsime.

Reduce inflamațiile din corp – este bine cunoscut faptul că inflamațiile joacă un rol decisiv în apariția multor probleme de sănătate, precum ulcerul gastric, accidentul vascular sau durerile articulare.

Acizii grași din somon au capacitatea de a echilibra nivelul hormonilor, care, la rândul lor, influențează procesul inflamator.

Astfel, mâncând mai des somon, vei avea un risc mult mai mic de a suferi de migrene, psoriazis, colită ulcerativă, scleroză multiplă, broala Crohn sau obezitate indusă de procesul inflamator.

Îți menține creierul tânăr – tot acizii grași sunt responsabili de funcționarea corectă a creierului. Grăsimile polinesaturate din somon au rol neuroprotector și favorizează dezvoltarea celulelor nervoase, ajutând astfel în procesul cognitiv.

Te ferește de cancer – tumorile apar și din cauza unui dezechilibru între acizii grași Omega 3 și Omega 6, care duce la dezvoltarea necontrolată a celulelor bolnave, ca urmare a inflamației din corp.

Somonul consumat regulat poate rezolva acest dezechilibru, scăzând semnificativ toxicitatea la nivel celular.