Anamaria Vasile

Ce face fetita dupa ce tatal ii ia biberonul

Micuta din aceste imagini este filmata cu multa emotie de catre tatal ei in timp ce tine in brate biberonul cu lapte si pe cel mai bun prieten al sau, un patruped mic si blanos.

Tabloul este magic prin naturaletea si dragalasenia personajelor care il compun.

Imediat dupa ce fetita ramane fara biberon, ea isi intinde manutele mici si delicate de parca ar vrea sa cuprinda tot universul.

Nimic nu poate sa ne emotioneze mai mult decat un gest minunat si chipul de inger al unui copil.

Indiferent daca mama alapteaza sau foloseste lapte praf, bebelusul va intra, la un moment dat, in contact cu biberonul si se va atasa de el.

La ce varsta e indicat ca cel mic sa renunte la biberon in favoarea canii cu cioc? Sfaturile date pe aceasta tema urmaresc trei directii: lasa-l sa renunte cand vrea el, de la un an foloseste cana pe timp de zi si da-i un biberon la culcare, iar ultima, taie biberonul cat mai repede, preferabil in jurul varstei de un an, un an si jumatate.

Care e solutia ideala atat pentru parinte cat si pentru copil?

Conform Academiei Americane de Pediatrie, parintii ar trebui sa renunte la folosirea biberonului pentru cel mic, in conditiile in care acesta este sanatos, in jurul varstei de un an, un an si sase luni.

In pofida recomandarilor, multi parinti continua sa foloseasca biberonul pentru lapte, suc sau apa pana la varsta de trei sau patru ani, sustine Dr. Jonathon Maguire, medic pediatru si realizator al unui studiu ce arata ca sfaturile medicilor pot influenta decizia parintilor de a renunta la hranirea prin biberon.

Renuntarea la biberon se poate dovedi dificila. Copiii se ataseaza usor de acesta si, cu cat il folosesc mai mult timp, cu atat devine mai dificil sa ii convingi sa renunte. Este important totusi de stiut ca utilizarea biberonului pentru o perioada prelungita poate afecta sanatatea celui mic.

Alimentatia cu lapte sau cu suc de fructe in biberon poate afecta, in primul rand, dentitia bebelusului. Conform Dr. Raluca Baba, medic stomatolog pediatru in cadrul MedLife: „cea mai frecventa cauza a cariei de biberon este alimentatia cu lapte in biberon pe timpul noptii.

In timpul somnului cantitatea de saliva scade, iar laptele, fie indulcit, fie ca atare, ramane pe suprafata dintilor, cauzand caria dentara. Acelasi efect il vom avea si daca vom inlocui laptele din biberon cu suc de fructe sau alte lichide indulcite (ceai cu zahar, ceai cu miere, siropuri, etc).

Chiar si laptele matern este cariogen, daca copilul este alaptat peste varsta de un an, in special pe timpul noptii.”

Prelungirea perioadei de hranire cu biberonul poate afecta si alte aspecte ale dezvoltarii sanatoase a copilului.

Un studiu recent realizat pe un esantion de 6,750 de copiii nascuti in 2001 asociaza hranirea cu biberonul dupa varsta de un an cu obezitatea.

Datele studiului arata ca in jur de 22% dintre copii inclusi in studiu au folosit constant biberonul la varsta de doi ani si ca un sfert dintre acestia au ajuns obezi pana la varsta de cinci ani jumatate.

Prin comparatie, 16% dintre cei care au renuntat la biberon pana in 2 ani au dezvoltat probleme de obezitate trei ani si jumatate mai tarziu.

Conform cercetatorilor, prelungirea perioadei de utilizare a biberonului (dupa 12-14 luni) aduce un exces de calorii in dieta copilului si creste, astfel, riscul luarii in greutate peste recomandarile varstei.

In jurul varstei de 1 an, necesarul de lapte al copilului este de 400- 500 de ml. Problema apare in momentul in care laptele dat prin biberon, adaugat la alimentatia diversificata a celui mic, depaseste necesarul de calorii.

Odata cu inlocuirea biberonului cu cana, scade si cantitatea de lapte pe care cel mic o mananca; experienta clinica asociaza consumul laptelui in exces de utilizarea prelungita a biberonului.

Alaptarea la biberon dupa varsta recomandata e legata si de deficienta de fier.

Un studiu realizat in 2005 de catre departamentul de pediatrie al Colegiului Medical din Wisconsin a identificat o legatura intre alaptarea la biberon pe o perioada indelungata si anemia cauzata de deficienta de fier la copii.

Cu cat se prelungeste utilizarea biberonului, cu atata lipsa de fier din organism este mai mare. Conform Comitetului de Nutritie al Academiei Americane de Pediatrie, surplusul de lapte infuenteaza nivelul de fier din organism deoarece este folosit ca inlocuitor al unor alimente cu un continut mai mare de fier.

Utilizarea in exces a biberonului, fie el cu lapte, suc sau apa, precum si utilizarea excesiva a suzetei sau sugerea indelungata a degetului, poate afecta dezvoltarea cranio-faciala cauzand probleme de vorbire la copii de varsta prescolara, sustin cercetarile.

De asemenea, aceleasi studii arata ca inceperea utilizarii biberonului cat mai tarziu, preferabil dupa primele noua luni de viata, si pentru o perioada cat mai scurta, este mai sanatoasa pentru cel mic.

Parintii trebuie sa stie ca „renuntarea totala la biberon se face pana in doi ani. Aceasta depinde, in general, de dezvoltarea ortodontica a copilului. Odata cu aparitia incisivilor este indicat sa se renunte la biberon pentru a evita aparitia cariilor.

Trecerea de la biberon la cana se face treptat. Pentru a usura renuntarea la biberon se utilizeaza alternativ cana cu cioc si biberonul cu pai pentru apa, sucuri naturale dar si lapte. Putem sa il obisnuim pe cel mic cu canuta lasandu-l sa se joace cu aceasta”, explica dr. Nicoleta Chirita, medic pediatru in cadrul clinicii MedLife.

Pentru a-l convinge pe cel mic sa renunte la biberon se recomanda eliminarea biberonului de la amiaza, urmata de eliminarea celui de seara si de dimineata.

Biberonul de culcare poate fi lasat ultimul, insa, pentru a nu ii afecta dantura, acesta trebuie sa contina apa si nu lapte sau suc de fructe, informeaza healthychildren.org, site-ul Academiei Americane de Pediatrie dedicat informarii parintilor. In jurul varstei de un an, hranirea de peste noapte nu mai este o necesitate ci doar o obisnuita pentru copil.

Cel mic asociaza biberonul cu somnul si se invata sa adoarma doar astfel. Cu cat se amana scoaterea biberonului, cu atat va fi mai dificila renuntarea la acesta.